TRULS SYNNESTVEDT

Papegøyen Jako er kjæledeggen på kontoret hos Brødrene Nelsons Frø AS i Barliveien i Fyllingsdalen.

— Den prater hele tiden med Donald-stemmen sin, hermer dessuten etter lyden fra faksmaskinen og kan knirke som en dør, forteller Monica B. Thorsen.

— Men den er litt skeptisk til menn med briller, smiler daglig leder Ove-Henning Bjørsvik - retter litt på brillene og prøver å fri til fuglen med en saftig drue, for det liker den godt.

Og når de ansatte går til lunsj, hender det at Jako kommer trippende ned trappen etter dem.

— Da hyler den og vil ikke være alene, forteller Monica.

Midtpunkt på kontoret

Det er snart to år siden frø-grossisten i Fyllingsdalen gikk til innkjøp av papegøye.

— Vi hadde så mange eksotiske planter på kontoret, at det var naturlig med en papegøye også, sier sjefen med papegøye-glimt i øyet.

Jako ble kjøpt inn fra en dyrebutikk, og det gikk ikke lang tid før den var blitt et suverent midtpunkt på kontoret og en attraksjon for kundene.

— Det hender faktisk at kunder ringer og spør hvordan det går med Jako, forteller Monica. Og alle er enige om at papegøyen skaper trivsel på kontoret.

I dag er den grå papegøyen med den røde stjerten blitt fire år og har etablert seg i et stort bur i et hjørne på kontoret.

Den sjefer i vei og etterlikner både mørke og lyse stemmer - og når en kunde blir hilst med «god dag» på telefonen, kan det være Jako som høres.

— Vi deler på jobben med å stelle buret og sørger for at noen alltid stikker innom og ordner med vann og frøblanding i helger og høytider, forteller Monica.

Papegøye-trivsel

Daglig leder Ove-Henning forteller at økonomidirektøren i firmaet lurte litt da det plutselig dukket opp en regning på en papegøye.

— Men vi fikk aksept for den som et trivselstiltak, smiler han. Og oppfatter vi daglig leder rett, har omsetningen hos det store frø-firmaet bare gått én vei etter at Jako kom i hus.

Brødrene Nelsons Frø er forresten det samme firma som i vår ga Bergen kommune for 25.000 kroner i blomsterløk da det knep med kommunens egne plantepenger.

Og samme firma som i april ga overskuddsfrø og hageredskaper gratis til 70 skoler i bergensområdet.

Helt utrolig hva en papegøye kan få til!