Brannsjef Helge Eidsnes er stolt av sitt kontor i Hagerupgården. Så har han da også medvirket sterkt til at det ser slik ut som det nå gjør. Og det er blitt «et veldig behagelig kontor å være i.»

I fjor sommer var det ti år siden han ble ansatt som brannsjef, 30 år gammel. Da hadde han vært to år i korpset som ingeniør (utdannet sivilingeniør) og var før det «i oljen». Han bodde i Aberdeen, og kollegene trodde han var gått fra vettet da han søkte seg til en kommunal etat.

— Jeg har aldri, som så mange andre, hatt en brannmann i magen, men konen hadde fått jobb i Bergen. Og jeg hadde lyst å komme hjem. Det angrer jeg ikke på - jeg trives farlig godt. Dette er en flott etat med en spennende kultur og alltid en viss temperatur. Det er meningsfylt arbeid; vi vet at de tjenestene vi yter, betyr meget for mange. Og jeg har fått bryne meg på ledelse i alle fasonger.

Restaurerte kontoret

Han har også brynt seg litt på innredningsarbeid. Eller rettere sagt: Han har fått kontoret restaurert. Det ligger i den ene fløyen på den fredete Hagerupgården ved siden av Det gamle rådhus - en bygning bergensere flest kjenner lite til, har brannsjefen erfart.

— Den ble oppført som privatbolig i 1705, der er ærverdig, stilfull - og tungvint. Den er ikke representativ for et brannvesen, og jeg håper for korpsets del at vi får ny stasjon innen overskuelig fremtid. Men det blir rart å flytte ut herfra ... Jeg håper på fin etterbruk.

Intelligenstest

Etterbruken av hovedstasjonen blir forhåpentlig et brannmuseum. Det bergenske brannkorps har en unik samling utstyr tilbake til 1600-tallet, og visse museale innslag finnes også på brannsjefens kontor. Over dataskjermen på pulten - der det står en lampe av den typen Høyesterett har - er tre strålerør av kobber montert på veggen. Borte ved vinduet står en solid mutter, den smalt i veggen på Hagerupgården ved eksplosjonsulykken i 1944.

På skapene har Eidsnes blant annet stående en «intelligenstest».

— Hva er dette? spør han og løfter opp et slags rør av messing. Journalisten gir opp med en gang, fotograf Knut prøver seg og kommer nærmere enn andre som har gjettet. Nei, selvfølgelig sier vi ikke hva svaret er - det ville jo ødelegge for senere seanser.

Spesialinnredning

Kontoret ble restaurert i samarbeid med Bente Mathisen fra Byantikvaren (noe måtte helt til Riksantikvaren) og byggvedlikeholdsavdelingens folk. - Kommunen har noen fantastiske håndverkere, slår Eidsnes fast.

På gulvet lå linoleum. Da man fjernet to lag av den, kom et malt tregulv for en dag, og det ville Eidsnes gjerne beholdt. Men det var for slitt, og resultatet ble stavparkett. Veggene har tapet fra 1980-årene, det fant man ut kunne få bli. I taket skulle det helst vært lysekrone, men dette er tross alt et kontor, så der ble det brutt helt, med spotter og en moderne taklampe. Moderne reoler ble derimot ikke aktuelt. Da kom de kommunale snekkere til hjelp og laget kontor- og garderobeskap med profilerte dører, inspirert av huset. De er malt i tre dempetgrønne nyanser - og det er ikke tilfeldig.

Maleriet ga fargene

På den ene veggen henger en beordring til branntjeneste fra 1863, men det man ser best, er et svært bilde av Vågen og Bergen, malt av Chr. Koren Wiberg. Det var grønnfargene i dette dominerende stykke kontorinventar som bestemte fargen på skapdørene. Og ikke bare det - Eidsnes plukket også ut gardinene og bestemte opphenget med grønn fløyel drapert som kappe over blondegardinene.

— Så ville jeg ikke ha mørke, tunge møbler. Valget falt på beiset kirsebær - trukket med den samme fløyelen som i gardinene.

Eidsnes har også fått frem igjen de gamle vindusskoddene - når de er for, har sjefen damebesøk, sier brannfolkene muntert. Han trekker ned en hvit rullegardin; den er lerret for en liten videospiller som står diskret plassert på enden av skaprekken. Og i klesskapet henger både utrykningsantrekk og gallauniform, sistnevnte sydd som kopi av den berømmelige brannsjef Bernt Rollands gallauniform. Rolland henger for øvrig på veggen sammen med Eidsnes' andre forgjengere.

I ovnsnisjen sto en gang en stor kakkelovn. Den er dessverre vekke, der står nå en av de gamle, høye jernovnene. Men den kan ikke fyres i. Gjør man det, blir det brannutrykning - for ovnen på brannsjefens kontor er ikke tilkoblet pipeløpet.

HISTORISK: Brannsjef Helge Eidsnes har flere brannmuseale gjenstander på kontoret, blant annet tre historiske hjelmer. Chr. Koren Wibergs maleri av Bergen ble rettesnor for fargene på skapdører og tekstiler.<p/>FOTO: KNUT STRAND