— Vi har nå et nyorganisert selskap på Torget, med endret eierskap og lederstruktur. Eierne er de som var de største kreditorene i selskapet som nå er konkurs, sier Trond Tystad.

Han er styreleder og daglig leder i dette selskapet som heter Husebø Finans AS.

I drift

Mandag ble det klart at Husebø Torget AS er slått konkurs. Onsdag er det fremdeles full drift i boden til Husebø i Mathallen. To ansatte gjør klar ferdigretter og selger fisk. Utenfor holder to personer med å reparere parasollen, slik at Husebø kan flytte ut på Fisketorget.

— Vårt mål er å berge en torghandlertradisjon og å sikre en drift som pløyer noen penger til det som nå er blitt et bo, sier Tystad.

Tidligere på dagen hadde han møte med bostyreren for å fortelle om hva han og de andre kreditorene har gjort siden 17. februar, da han gikk av som styreleder i det gamle selskapet.

Bostyrer Odd Ihle bekrefter møtet med Tystad, men kan si lite om saken foreløpig.

— Jeg holder på å nøste i det. De har sagt det har kommet nye eiere skråstrek drivere, og jeg gjør undersøkelser rundt det, sier han.

Kjøpte utstyr

I februar kjøpte også Husebø Finans utstyret til det opprinnelige selskapet. Pengene skulle gå til offentlige kreditorer.

— Vi har redegjort for overdragelsen. For oss er det svært viktig å fremstå som ryddige når det er så nærstående parter som har overtatt driften, sier han.

Onsdag skal også Tystad ha møte med driftsselskapet Totalreform for å prøve å få overtatt leieavtalen til det konkursrammede selskapet.

Byrådsleder i møte

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen skal også ha møte med Totalreform onsdag. Byrådslederen varslet for snart tre uker siden at hun vil ordne opp på Torget.

— På møtet med Totalreform i dag fikk vi en gjennomgang avbåde historikk og status på torget. Det er mange komplekse problemstillinger, men det varnyttig å få høre Totalreforms gjennomgang av det de mener er utfordringene påTorget, sier Stolt-Nielsen.

Fredag skal hun ha møte med torghandlerne.

Stamkunder

Ved et av bordene til Husebø, sitter to karer som forteller at de er stamkunder, og stort sett er innom hver dag.

— Jeg har en butikk borti gaten, og er her tre ganger daglig for å drikke te eller kaffe, sier Rune Christiansen.

De forteller at de er fem-seks stamkunder som pleier å være her og at miljøet er godt.

Største aksjonær

Trond Tystad opplyser at Huseby Finans består av torghandler Alf A. Husebø med 32 prosent, Trond Tystad med 44 og tre kreditorer som eier åtte prosent hver. Alf A. Husebø er for tiden sykmeldt.

— For å si det sånn: det enkleste er bare å legge ned når det blir vanskelig i et selskap. Den vanskelige jobben vi har gjort nå, er motivert av et ønske om å bidra til at Husebø skal fortsette som en av få gjenværende helårs fiskehandlere, sier Tystad.

Han mener det nye selskapet har en fornuftig plan, men at utfordringene er mange.

— Når du har veldig dårlig økonomi, er det begrenset hvor mye flinkere du kan bli. Nå kan vi kanskje trå til med nye kort, og vi håper vi kan få noe positivt ut av det, sier Tystad.

Utålmodige i opposisjonen

HaraldSchjelderup i Arbeiderpartiet mener det har tatt for lang tid å kalle inn tilmøte med Torghandlerne.

— Vi erutålmodige. Det har gått tre uker siden byrådslederen gikk ut og lovet å ryddeopp, sier han.

Byrådsleder Stolt-Nielsen sier det var nødvendig å ha møte med Totalreform først.

Schjelderup sier det kan være grunnlag for å si opp kontrakten med selskapet. Det er byrådslederen uenig i.

— Jeg tror Harald Schjelderup også skjønner at det ikkenødvendigvis er en god løsning å brytekontrakten rett før turistsesongen. Det eneste vi oppnår veden slik forhastet beslutning er mer rot og problemer.

— Har Totalreform fulgt opp avtalen?

— Det er deler av avtalen de ikke har fulgt godtnok opp, og det er de også ganske åpne på. Men de jobber nå godt med de punktene. Dette kommer vi også til å følge oppnøye fremover.