– Tragisk. Det var ikke meningen det skulle gå sånn.

Otto Hellegård (63) har bygd opp butikken som for de fleste er kjent som Ur og Foto. For tre år siden solgte han og kompanjong Torstein Nesse seg ut til fire medarbeidere og kjeden FotoVideo i Oslo.

Det ble ingen suksess. Torsdag kveld fikk han melding om at kjeden er konkurs.

Politiet skiftet låser

– Det er fryktelig tragisk. Vi jobber på spreng for å finne en løsning for å få butikken opp og gå igjen.

Daglig leder Ronny Larsen i FotoVideo Bergen er mutt i andre enden av telefonen. Sjokkmeldingen kom torsdag kveld, da eierselskapet i Oslo varslet at det ville begjære oppbud.

– Jeg er ikke helt meg selv ennå, vi har ikke kommet over sjokket, sier Larsen.

Han eier ti prosent av FotoVideo Bergen, og har skutt inn 400.000 kroner i aksjekapital. De fire lokale medeierne har til sammen tapt mellom 1,6 og to millioner kroner.

– FotoVideo ville åpne butikk i Bergen. Vi bestemte oss for å samarbeide med dem i stedet for å konkurrere og risikere å miste alt. Det virker helt tragisk nå i ettertid, sier Larsen.

Torsdag kveld troppet politiet opp på FotoVideos butikk i Nygaten for å sette inn nye låser. Boet skulle sikres.

– Butikken vår er pantsatt av morselskapet. Banken eier hver eneste lille flis, sier Ronny Larsen.

Vil drive Ur og Foto

Photo Video Group har ekspandert kraftig de siste årene. Bostyrer Jo Rodin sa til DN i går at selskapet har hatt for høye kostnader og for lave inntekter.

Blant annet har satsingen i Sverige kostet mye. Dette svir for de lokale butikkene. For Ronny Larsen er det ekstra bittert, ettersom driften i Bergen har gått med overskudd hele tiden.

– Vi har hatt penger på bok, og er helt uforskyldt i dette. Det er Sverige som har dradd oss utfor stupet.

Larsen er skråsikker på at han ikke skal inn i noe nytt kjedesamarbeid. Nå er målet at fotobutikken skal gjenoppstå så snart som mulig, under navnet Ur og Foto. Butikken ville ha fylt 30 år den 8. mars i år.

– Vi har kontakt med folk som er interessert i at Ur og Foto går videre. Vi ønsker av hele vårt hjerte å drive videre, sier Ronny Larsen.

Det har ikke lykkes BT å få tak i bostyrer Jo Rodin. Fokus Bank skal være den største kreditoren hos holdingselskapet Photo Video Group, og har en utestående gjeld på mellom 25 og 26 millioner kroner.

Den svenske delen av virksomheten drives videre helt uberørt av konkursen. FotoVideo i Bergen har åtte ansatte som risikerer å miste jobben.

STENGT: Politiet skiftet låser torsdag kveld, og fotobutikken i Nygaten har vært stengt siden fredag. Det er usikkert når butikken kan åpnes igjen.
Paul S. Amundsen
«LØPEGUTT»: Otto Hellegård jobber fremdeles i fotobutikken han drev i 27 år. ¿ Det er trasig, det som har skjedd, men jeg tror butikken vil gjenoppstå, sier Hellegård.
Brekke, Eirik