OLAV GARVIK

Etter at lokallagene i partiet har levert forslag på hvem de foretrekker på de fremste plassene på stortingslisten, er en del av spenningen allerede utløst.

Stortingsrepresentant Olav Akselsen (39) fra Stord er så å si garantert førsteplass, med tidligere byrådsleder i Bergen, Anne-Grete Strøm-Erichsen (54), som nummer to. Dessuten er LO-sekretær og leder i Hordaland Arbeiderparti, Per Rune Henriksen (44) fra Bergen, temmelig sikker på å få tredjeplassen.

Region mot region

Den store dragkampen vil etter alt å dømme først komme når fjerdeplass skal besettes, og da vil region stå mot region. Kjønnsfordelingen tilsier dessuten at det er en kvinne som skal velges ut.

Fem av kommunepartiene i Nordhordland ønsker ordfører Tove Linnea Brandvik (36) fra Lindås på den plassen, mens Voss og partilagene i Hardanger har gått sammen om advokat Hilde Lydvo (34) fra Voss. De har imidlertid gardert seg og foreslått tidligere stortingsrepresentant Gard Folkvord (35) som alternativ kandidat på fjerdeplassen.

I tillegg har Osterøy og Radøy gått inn for at Rita Tveiten (50), som nå møter fast på Stortinget, skal plasseres som nummer fire på listen.

Det er duket for kjøpslåing regioner imellom om fjerde— og femteplassen. «Hjelper du meg, hjelper jeg deg» er en politisk parole med lang tradisjon.

Sikre på å få fire

— Ifølge meningsmålingene vil vi i hvert fall få innvalgt fire representanter fra Hordaland. Men får vi regjeringsmakt, er det all grunn til å tro at Jens Stoltenberg vil hente statsråder fra Hordaland. Derfor er de seks første plassene spesielt interessante, sier stortingsrepresentant Ranveig Frøiland til Bergens Tidende. Hun er leder i nominasjonskomiteen. Selv har hun for lengst sagt nei til gjenvalg.

Etter det BT har grunn til å tro vil Olav Akselsen være en sentral kandidat som statsråd i en ny Stoltenberg-regjering. Han var olje- og energiminister i den forrige Ap-regjeringen, og er nå leder i Stortingets næringskomité.

21. september vil nominasjonskomiteen legge frem forslag til fullstendig stortingsliste som lokallagene deretter skal uttale seg om. Nominasjonsmøtet blir 28. november. Arbeiderpartiet i Hordaland har i denne perioden bare tre representanter på Stortinget.

VIL HA STORTINGSPLASS: Hilde Lydvo
VIL HA STORTINGSPLASS: Tove Brandvik