ERIK FOSSEN

— Flott! Vi ønsker jo at Vinmonopolet skal opphøre, utbryter Knut Børgesen da BT forteller at Høyre på ny går inn for å tillate vinsalg i nærbutikker.

I forslaget til valgprogram som legges frem i dag, utfordrer partiet en av kjernesakene til regjeringspartner KrF. Fra sidelinjen følger dagligvarebransje, bryggerier og grossister med, klare for å ta opp konkurransen med Vinmonopolet. Blant disse er bergensfirmaet Vinhuset Engros, hvor Børgesen er daglig leder.

— Vinmonopolet har jo ikke lenger den samme enerådende posisjonen, nå er det kun salg til privatpersoner som gjenstår. Så lenge vi kan drive like ryddig og ansvarlig, ser jeg ikke problemet med at vi selger samme varen, sier han.

Til sammen tilbyr Vinhuset nærmere 9000 forskjellige viner og andre alkoholholdige drikker, hvorav 2500 er tilgjengelig fra lageret på Skoltegrunnskaien. Per i dag er det kun skjenkesteder - og Vinmonopolet selv - som kan handle her, men en gang i fremtiden håper Børgesen å kunne selge direkte til publikum fra egne butikker.

— Vi ville i så fall prøvd oss innenfor spesialbutikkene, ikke som leverandør til supermarked. Alle de store kjedene har egne grossistledd. Det absolutt mest interessante for oss vil være nisjebutikker, både eksisterende og egne. Med en gang det skulle bli lovlig vil vi gjøre alt for å være oppe og stå fra første tillatte dato, over hele landet.

Selv om Vinmonopolet har et stort bestillingsutvalg, regner Børgesen med at Vinhusets butikker burde ha et større utvalg i hyllene enn det polbutikkene har.

— Det ville også bli et annerledes utvalg. Slik Vinmonopolets sensoriske utvalg fungerer, blir det ganske gjennomsnittlig vin som tilbys.

Færre mellomledd ville det også bli, tror han, noe som kan presse prisen på den billigste vinen ned med omkring en femtilapp for flasken.

VIL ÅPNE BUTIKK: Skulle vinsalg i butikker bli lovlig, satser daglig leder Knut Børgesen i Vinhuset Engros å være klar være klar fra første dag. <br/>Foto: HELGE HANSEN