— Lokalpatriotismen er jo generelt sett på som sterkere i Bergen. Dessuten har man i byer som Bergen og Trondheim tradisjonelt hatt ett ubestridt topplag, helt uten konkurranse, sier Arve Hjelseth, førsteamanuensis ved NTNU og spesialist innen fotballsosiologi.

— I tillegg kommer jo dette at Oslo er en samling av forskjellige identiteter, med veldig stor inn- og utflytting, sier Hjelseth.

Bergen er den storbyen i Norge hvor det er flest fotballinteresserte - målt i prosent.

1500 mennesker i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger er spurt om hvilket lag de foretrekker i den norske eliteserien.

Resultatene viser at Brann har størst tilhengerskare i egen by, etterfulgt av Rosenborg og Viking, med Vålerenga på bunn.

— Men samtidig ligger det en latent fotballinteresse i Oslo, hvis noe står på spill. Da Vålerenga kjempet om seriemesterskapet i 2004, kunne de sikkert solgt 50.000 billetter til siste serierunde. Men det skal altså en del til for å trigge denne interessen, sier Hjelseth.

Påvirker stemningen

Fotballboomen i Norge gjør at folk flokker seg til fotballanleggene som aldri før. Og klubbenes prestasjoner er med å påvirke stemningen i byene, både for avslappede og mer hardbarkede fotballsupportere.

— I de siste ti-femten årene har man bygget opp supporterklubber med relativt stor aktivitet i toppklubbene. Og disse har nok påvirket måten man lokalt forholder seg til fotballklubbene på, sier Hjelseth, og fortsetter:

— Litt tilbake i tid, på 60- og 70-tallet, har jeg inntrykk av at man mer så litt med skadefryd på at laget i byen tapte, nå er det mer sånn at klubbens prestasjoner påvirker den generelle stemningen i byen.

Hundre års tradisjon

Sportsklubben Brann markerer 100 år i år. Viking ble stiftet i 1899. Rosenborg ble til i 1917, mens Vålerengens Idrettsforening så dagens lys i 1913.

— Brann og Bergen er synonymer, sier leder i Branns supporterklubb Bataljonen, Frode Hellebø, og utdyper:

— Uansett hvor jeg kommer i Norge, selv om det er som privatperson, så er det første folk vil snakke med meg om Brann, sier Hellebø.

Rosenborg festet grepet om Trondheim etter krigen. Vålerenga har fremdeles noe konkurranse lokalt, mens Viking og Brann er konger i egen by, selv når de blir utfordret på banen. Når lagene møter virkelig motgang, går tilskuertallene opp .

Vi vinner, de taper

Men Brann skaper humørsvingninger i Bergen, noe Frode Hellebø får merke på kroppen. Han har tunge dager når Brann taper. Ikke bare må han takle sin egen følelsesmessige nedtur. Han må også ta hånd om andres.

— Folk ringer til meg og sier «No må du stikke opp på Stadion og ordne opp!» eller «Dokkar var dårlige i går!» og sånne ting. Det er alltid «vi» som vinner, men «de» som taper, sier supporterlederen og ler.

Følelsen av det bergenske, bergenssangen og generell patriotisme lever i beste velgående i Bergen.

— Bergensfølelsen får utløp på Stadion. Da er det oss mot verden, sier Hellebø.

Hva synes du om saken? Si din mening her.

PATRIOT: Leder i Bataljonen, Frode Hellebø, følger Brann i tykt og tynt, men er selvsagt enklest å ha med og gjøre når laget vinner. ARKIVFOTO: VEGAR VALDE
BERGENS TIDENDE