FINN BJØRN TØNDER finn.tonder@bt.no

Det har nesten alltid vært slik at når de kongelige stopper på Olav Vs plass, på vei til åpningsseremoni i Grieghallen, ja så kommer solen frem. Onsdag så det imidlertid utrolig mørkt ut. Vel skar noen stråler gjennom det tette skydekket kvarteret før kongeparet dukket opp. Men da O-1, kongebilen, stoppet foran 200 skolemusikanter, var det mørkt og trist i Bergen.

Men så, akkurat da skolemusikantene Nicolay Eribck (Krohnengen skoles musikkorps) og Silje Haukeland (Os og Kuventræ skulekorps) overrakte kongeparet blomster, kunne dronning Sonja slippe vindtaket i den bredbremmete hatten, og nyte de varme solstrålene som strømmet over Festspillbyen.

— Der é han, jublet madammene langs gjerdene på Olav Vs plass, og så mot solen.

Og dermed var Festspillene i Bergen, de 49. i rekken, i gang. For uansett om selve åpningsseremonien skjedde i Grieghallen like etterpå, er det på Olav Vs plass bergenserne føler at det virkelig skjer.

TRADISJON: Det tradisjonelle bildet på Olav Vs plass. I år var det Nicolay Eribck og Silje Haukeland som ga kongeparet blomster. De fikk ros både fra kongeparet og dirigent Irene Graven fra Os og Kuventræ skulekorps. FOTO: ROAR CHRISTIANSEN