Han hadde en striere tørn enn vanlig, fylkesmann Svein Alsaker da han i går delte ut H.M. Kongens fortjenstmedalje i sølv til Hans Jacob Berntsen. Kjent i seige, kondisjonskretser landet over som Jernmannen fra Bergen. For listen over den høyst levende idrettslegendens meritter, er så lang og omfattende, at noen hver kan gå seg vill i prestasjoner, oppgaver, arrangementer og innsats til den rakryggede 65-åringen.

«No må vi holde oss fast!» humret Fylkesmannen mang en gang under seansen på Fagernes Yacht Club, der Berntsen ble berømmet for både sine sportslige prestasjoner som for sin organisatoriske kraft. Jernmannen er viden kjent for sine evner til å omsette planer og ideer til praktisk handling.

253 maratonløp

Du har ikke akkurat levd et A4-liv, når cv-en rommer 253 maratonløp, 43 syvfjellsturer, 10 norgesmesterskap i kappgang, 24 Nijmegen-marsjer, 35 år som reserveoffiser, i dag med kapteins grad. Hans Jacob Berntsen har også vært FN-soldat i Kongo i 1962-63, den gangen den yngste HV-soldat som ble sendt på utenlandsoppdrag. Han er stadig en aktiv og kjærkommen pasientvenn på Haukeland sykehus.

-Nå er tiden kommet for å leve livet litt roligere. Andre får overta arrangementene. Mine personlige mål er å få beholde helsen, og ha best mulig sosial kontakt med mine medmennesker. Jeg føler meg ikke gammel — jeg misliker sterkt det ordet - men man blir jo eldre. For meg er det fortsatt viktig å holde hjulene i gang, være til stede i mine miljøer, og at jeg skal ha et konkret mål hver eneste dag, sier Hans Jacob Berntsen, til dagen annonsekonsulent i Bergen ByAvis.

En sjel for andre

-Jeg må også akseptere at den fysiske tiden i livet mitt er på hell. Tidene betyr ikke noe lenger i de løpene jeg deltar i. Du finner meg blant de siste. Helt ok for meg, det viktigste er at eg e' me'. Om eg e' stolt over medaljen? Selvfølgelig, det jo ikke akkurat svømmeknappen ...

Neppe noen fortjenstmedaljemottaker har stått så stram og strunk i ryggen som Hans Jacob Berntsen gjorde da Fylkesmannen festet H.M. Kongens medalje på den plettfrie dressfasaden. En vel fortjent belønning for, som det heter i statuttene:

«Særlig fortjenstfull innsats over lengre tid i samfunnslivet ved innsats i frivillige organisasjoner eller ved annen personlig virksomhet av samfunnsnyttig betydning.».

Det er nok mange veltrente, seige og oppegående kvinner og menn som sender sine takknemlige tanker til den bergenske Jernmannen på en dag som denne. I Hans Jacob Berntsens kjølvann ligger det mye god helse, vennskap, opplevelser og idrettslige utfordringer.

-Jeg har lyst å være en sjel for andre mennesker. Det tror jeg er veldig, veldig viktig i en turbulent, egoistisk verden som stadig blir tøffere.

RAKRYGGET: Neppe noen fortjenstmedaljemottaker har stått så stram og strunk i ryggen som Hans Jacob Berntsen gjorde da fylkesmann Svein Alsaker festet H.M. Kongens medalje på den plettfrie dressfasaden.
Sunde, Helge