— Det er en del i verden vi ikke har kontroll over, dette hadde jeg aldri tenkt på. Men det er stor stas å bli hedret på denne måten, sier Oddmund Sagstad.

Det var fungerende ordfører Øystein Holmelid på Askøy som overrakte Kongens fortjenstmedalje i sølv til Oddmund Sagstad etter gudstjenesten i Erdal kirke i går.

Nettopp arbeidet med å få reist egen kirke på Erdal er det han hedres for. Hadde det ikke vært for Oddmund mener mange at Erdal ikke hadde hatt sin vakre kirke i dag.

Ildsjel

— Det har vært en livsoppgave for ham å arbeide for at Erdalsbygden skulle få sin egen kirke. Tegninger av kirken og kirkeplaner var på kommunebudsjettet, men det ble mange skuffelser før kirken sto ferdig, forteller Halldis Risøen i et festskrift.

Sagstad var ildsjelen som de kunne stole på. Han ga aldri opp. I dugnadsarbeidet var han med over alt. Han har vist vilje og optimisme til å holde ut i alle disse årene.

Mulighetenes kirke

Oddmund Sagstad kom til Askøy i 1967 som nyutdannet diakon. Han fartet rundt på hele øyen og ble godt kjent. En ting merket han seg med årene: Erdal og de som bodde der var ikke like verdsatt som de bodd andre steder i kommunen. Satsingen kom helst sør og vest i kommunen. Det eneste folk i Erdal hadde, var en kirkegård.

Først engasjerte Sagstad seg for at bygdefolket selv skulle reise en kirke på Erdal om ikke kommunen ville. Etter 20 års innsats kunne den innvies i 1995. Biskop Ole D. Hagesæther kalte den mulighetenes kirke. Og mulighetene har Sagstad alltid visst å utnytte.

— Jeg har aldri mast. Tillit og god kommunikasjon betyr mest på sikt. Forståelsen av at Erdal hadde behov for en egen kirke, har modnet frem, sier Oddmund Sagstad.

Kulturkirke

Han gikk inn i stillingen som kirkeverge på Askøy i 1996 og har dermed selv hatt mer ansvar for kirkene på Askøy. I dag er han administrasjonssjef i Den Norske Kirke på Askøy.

Erdal ble eget sokn i 1997. I loven står det at hvert sokn skal ha en kirke. Erdal har 4000 innbyggere og det er plass til 480 personer i den nye Erdal kirke som ble innviet i fjor høst. Vel betydde det noe at KrF var i vippeposisjon i kommunestyret, men samtlige partier har sikret kirken.

— Erdal har fått en særdeles vakker kirke. Den var planlagt som en kultur- og aktivitetskirke. Slik er det også blitt. Kirken har fått veldig god mottakelse. Vi er alle stolt av den, sier Oddmund Sagstad.