TRULS SYNNESTVEDT

— «Gåsen» løp på alle lange baller, i pausen måtte vi hanke han i garderoben med lasso, han hørte aldri dommerfløyten!

Det humres rundt langbordet i kafé Kranen, nesten 40 år etter at «Gåsen», Jan H. Nilsen, måtte hentes av Krohnsminde med lassomakt.

For det er et A-lag av Ny-Krohnborg-veteraner som spleiser på julemat denne første onsdagen i desember, i gammelt BMV-land i Solheimsviken.

Fra Sveins Grill i Solheimsgaten er det bestilt pinnekjøtt med tilbehør, og før managerne Willy Hornæs og Håkon Tøssebro har fått benket alle, spruter minnenes latter frem ute på ytre venstre.

Ved ene bordenden handler det nemlig raskt om nedrykksdramaet mot Arna på 1960-tallet. «Gåsen» tok en Maradona, brukte hånden i stedet for hodet, Ny-Krohnborg vant 1-0, og Arna rykket ned.

— Det var en kamp for tilværelsen, det var enten oss eller Arna, sier mannen som scoret med «Guds hånd» før Maradona - uskyldig som en juleengel.

Laget fra «Dongen»

Siden starten som Sportsklubben Grane i 1925 har Ny-Krohnborg vært en klubb med tung rekruttering fra arbeiderstrøkene rundt «Dongen» og «Hønebyen».

Mens naboklubben Brann borte på Nymark skjøt seg fra den ene suksessen til den andre, lå Ny-Krohnborg og stanget nede i divisjonene. Høyere enn til toppen i tredje kom klubben aldri.

Men kongene av Danmarks plass var de, og helt ubestridt etter at kongerivalen Årstad på 1960-tallet ble slått 5-0 på Krohnsminde og sendt ned i 4. divisjon.

Nå skåles det i Farris og Clausthaler, mens fotografier fra svart-hvitt-tiden går fra hender til hender rundt bordet. Det humres ved gjensyn med treningsleirer og bortekamper anno dazumal. Den første onsdagen i hver måned er det tid for gode repriser i Viken.

Som den om da «Arvidden» i en tippekamp mot Djerv 1919 i Haugesund klarte å lage tre selvmål i en og samme kamp. Det siste skal ha vært en riktig perle, rett i vinkelen fra femmeteren.

Og den om gullmerkemann Håkon Tøssebro som brukte 24 år på å lage sitt første mål. Det skjedde på Mulebanen i en old boys-kamp mot Fana i 1980.

Mer humring rundt langbordet. Alle her vet at Ny-Krohnborg vant den kampen 3-2, takket være «Håkkiens» sjokkmål.

Så var det krabbeløpet

Så er to runder pinnekjøtt spist opp og Kjell Paul Scheie plukker frem munnspillet. Mannfolkene brummer i gang.

«Fra femte divisjon til tredje, gikk det i en fart. At vi skal videre, det é jo sol e klart. Derfor må vi øve, det vil resultater gi...» Muligens øvet de ikke nok.

Så nevner noen det uunngåelige stikkordet, krabbefesten på Grand Hotel i Oslo cupfinalehelgen 1982. Historien som gjorde Ny-Krohnborg-veteranene bortimot norgesberømt.

Det hojes allerede rundt bordet, selv om alle kan historien utenat. Om det utrolige totalisatorløpet med krabber i hotellkorridoren.

— Glem det, sier «Oppisen», Rolf Opdal (68), mannen som tok affære da krabbene måtte fjernes på rekordtid. Hva var mer naturlig enn å lempe bevisene ut av vinduet. Det haglet med krabber rundt forbipasserende, tilfeldigvis kong Olav, utenriksminister Knut Frydenlund og Islands president Vigdís Finnbogadóttir.

Resten er norgeshistorie.

Brann nede for telling

Kaffe og pepperkaker kommer på bordet.

— Husker dokker då vi hadde George Best i Bergenshallen? spørres det - og mange husker. Også at stjernen hadde bedt om en flaske på hotellrommet.

— Og den gang vi hadde Brann nede for telling i første runde i cupen, vi ledet en-null ti minutter før slutt da Brann fikk en meget tvilsom straffe, gyser «Gåsen». Brann ble cupmester det året...

«Gåsen» fikk ikke kallenavnet sitt fordi han spilte fotball som en gås, men fordi han som guttunge kunne kvekke bedre enn Donald Duck i filmene i Eldorado.

Kanskje kunne Ny-Krohnborg ha trengt en Onkel Skrue også?

GAMLE MINNER: Gamle bilder blir som nye når Ny-Krohnborg-veteranene møtes.<br/>Foto: KNUT STRAND
HUSKER DU? Gode historier fra gamle fotballdager får fliret frem når Ny-Krohnborg-veteranene har sine månedlige mimretreff i Solheimsviken. Fra venstre Willy Hornæs, Jan «Gåsen» Nilsen, Roald Johansen, Kjell Paul Scheie, Evald Aase (skjult), Jakob Pedersen og Helge Pedersen. Andre som var til stede var Paul Finsaas, Albert Johannessen, Johnny Rasmussen, John Lernes, Arvid Johannessen, Kjell Pettersen, Willy Nilsen, Rolf Opdal, Håkon Tøssebro og Kjell A. Christophersen.
VETERANER: Ny-Krohnborg-veteraner som husker både «Blytt-karene», «Løps- og svømmestafetten» med start på Festplassen og et radikalt idrettsmiljø i Solheimsviken. Fra venstre Jakob Pedersen (85), Evald Aase (84) og Albert Johannessen (82).