Møtestedet

Et forretningslokale i Nye Sandvik s vei, klokken 06.30: Mens andre bergensere stryker bunadsskjorter og fortviler over en nesten usynlig fettflekk på silkeslipset, har fem voksne karer begynt dagen for lengst.

Bordet er enkelt dekket: Fat med kringler og spekemat. Øl og Gammel Dansk. Norske flagg. De skåler og forteller historier. Avbryter hverandre og ler hjertelig.

Terje Bøe reiser seg og finner frem et papirark. Han har skrevet ned noen ord. En liten tale for dagen. En tale kun for de innvidde.

— 17. mai er hovedgrunnen til at vi møtes, på ny og på ny, sier Terje Bøe.

Så synger de «Nystemten». I mørke dresser og slips. Med gigantiske 17. mai-sløyfer som rekker langt nedover lårene.

— 17. mai for oss er tidlig morgen og formiddag. Målet vårt er å hilse på 17. maikomiteen fra så mange utkikkspunkter som mulig langs Morgenprosesjonens rute.

Så skåler de igjen, hurraguttene. Som de har gjort hver 17. mai i 30 år, de mest iherdige av dem. Terje Bøe (66) og Kåre Lie (57) siden 1973. Frode Kvamme (64) de 20 siste årene, Thorolf Beyer (62) og Terje Jenssen (65) i fem år.

Fem menn, én tradisjon. Klokken er snart syv. Det er nå det virkelig begynner.

Stoppestedene

Dreggen: Morgenprosesjonen står klar. Fremst står 17. mai-komiteen med flosshattene på. Hurraguttene lyser opp. Dette har de ventet på. De håndhilser på nesten alle, og gratulerer med dagen.

— Vi treffer de samme typene hvert år, sier Terje Bøe.

Så stiller de seg opp langs fortauet. Synger «Nystemten» igjen. Roper 3 x 3 hurra. Prosesjonen setter seg i bevegelse. Kameratene klapper og hilser. 17. mai-komiteen smiler bredt og vinker tilbake. De fem karene får med seg halve Krohnengen Brass Band før de skynder seg videre. Russ, og annen allmue, som kommer lenger bak, bryr de seg ikke med - ikke i denne omgang.

Torget: ... Hurra! Hurra! Hurra ..!

Den blå steinen: - Der er her vi tar glansnummeret vårt, sier Terje Bøe.

Tre av de fem finner frem klikkertene sine. Snodige små instrumenter som minner om kastanjetter. Klikkerter er enkle trestykker som slås hurtig mot hverandre med fingrene på en hånd.

17. mai-komiteen kommer. Tre gamle buekorpsgutter spiller klikkert-marsj.

— Se då, se då, roper Frode Kvamme.

Gamlekarene er blitt artister. Og de elsker det.

Krinkelkroken: Frode Kvamme hopper elegant over avsperringen på Kong Olav Vs plass. De fem mennene skynder seg til nærmeste smau. De leter i innerlommene. Trekker diskret frem små flasker. Det er tid for en tradisjonsrik og styrkende tynn en.

— BT-bygget ble en velsignelse for oss. Nå kan vi stå under tak hvis det regner.

En munnfull er nok. De skal videre.

Muséplassen: - Se på dette her. Gu' for en by. Heiane! utbryter Terje Bøe. Han får øye på Ulriken fra Håkonsgaten.

— No kommer de, roper Kvamme.

Alle fem klapper i hendene. Morgenprosesjonen, eller rettere: 17. MAI-KOMITEEN, kommer inn på plassen foran De naturhistoriske samlinger. De glade fem synger «Ja, vi elsker», av full hals - og klapper mer. Så: Hurtig gange ned bakkene.

Fosswinckels gate: Komiteen kommer. De fem klapper seg såre, jubler og hilser, og avsynger Nystemten en gang til. De roper gratulasjoner opp til en ung kvinne som står på en balkong.

Et bortgjemt smau ved Nygårdsg a ten: En ny tynn en. Gammel Dansk. De fem mennene skåler, og gjemmer flaskene fort.

— Vi er ikke smugdrankere, selv om noen nok vil titulere oss det. Disse flaskene får du på flyet. Det er bare en munnfull i hver. Jeg har halvparten igjen, sier Frode Kvamme.

Finalen

Christies gate/Byparken: Side om side tar de fem feststemte menn plass bak rekkverket på en opphøyet platting utenfor DnBs bygg. Listig utnyttelse av byens bakgater har ført dem til et nytt utsiktspunkt, i god tid før Komiteen kommer.

— Skulle dere egentlig ønske at dere var med i 17. mai-komiteen?

— Nei (latter), - vi har det meget bra som vi har det. Vi tar vare på tradisjonene, vennskapet og ... barskapet (latter). Medlemmene i 17. mai-komiteen kommer og går, men vi består. Men folk har spurt om vi er 17. mai-komiteen.

De fem mennene har bedre tid nå som prosesjonen nærmer seg endestasjonen. Komiteen, korpsene og allmuen marsjerer forbi. Som en kongefamilie står de der, på balkongen, godt synlige i solen. De roper til russen. Og russen jubler tilbake. Mange russ løper frem for å håndhilse. Og de fem kongene av 17. mai tar dem hjertelig imot.

PÅ BALKONGEN: Nesten som når kongefamilien hilser 17.mai-toget på Slottsplassen. Fra venstre Frode Kvamme, Thorolf Beyer, Terje Bøe, Terje Jenssen og Kåre Lie. <p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ