Den mye omtalte steinskulpturen av Kong Olav V kom til Norge i går , og ble bragt over fjellet i løpet av fredagen. I ettermiddag ble den vist frem i Bergen.

— Helst ville vi stått på Torget, men der er det så vanskelig å få plass, forteller sjåfør Stein Inge Larsen i det han stiger ut av lastebilen på Skoltegrunnskaien.

Til Gulen i morgen

I går stoppet statuen i Øystese på Bygdalarm-festivalen, der den overnatten før etappen til Bergen. På veien har den også vært i Sandefjord, og ventes å ende opp i Skjerhamn i morgen, et døgn etter ankomsten i Bergen.

Til tross for at ankomsten var meldt god tid i forveien, var det få skuelystne bergensere på plass da lastebilen svingte inn på området ved Skoltegrunnskaien like etter klokken 14 i ettermiddag. En håndfull beundrende bergensere og noen undrende turister fikk se den vel åtte meter statuen bli vist frem i all prakt av Ola Braanaas, som har kjøpt statuen.

Fiskeopptretteren Braanaas har fulgt statuen det siste stykket fra Oslo til Gulen, mens sjåfør Larsen har kjørt gjennom hele Europa med kongestatuen som bagasje. Larsen har fulgt statuen helt fra byen Pietra Santa i Italia, der billeddhugger Knut Steen la siste hånd på verket.

— Det har vært en fantastisk, men lang tur, sier Larsen.

Holdes skjult over natten

Etter vel en time på Skolten med laber interesse, bestemte Larsen seg for å kjøre den kongelige høyheten inn bak låste dører.

— Nå blir det ikke mulighet til å se den før vi kjører videre klokken 12.00 i morgen, sier Larsen til bt.no.

PÅ SKOLTEN: Ola Braanaas (t.h.) tok med seg statuen av Kong Olav V til Bergen i dag. - Det er en flott følelse å ta han med ut av Oslo, sa han i går.
Helge Hansen
TYNT: Det var ikke mange oppmøtte bergensere til den kongelige visitten i ettermiddag.
Helge Hansen