— Vi steller godt med gjestene våre. Når kongen ønsker å ta seg en røyk, så får han lov til det, sier Torbjørn Dall-Larsen. Han er brukerkoordinator for BBB-bygget, Universitetets flunkende nye prestisjebygg, der røyking er strengt forbudt.

Dall-Larsen innrømmer at man lempet på røykeforbudet da kongen var på celebert besøk.

— Kongen hadde bedt om en pause i omvisningen, for å slappe av og for å ta seg en røyk. Vi hadde ordnet med utstyr til røykepausen, sier Dall-Larsen.

Bygg for Biologiske Basalfag har kostet den nette sum av 991.500.000. Røykepausen fant sted i åttende etasje, i et rom som er innredet for gjesteforelesere.

-Ingen signaleffekt

Dall-Larsen synes det er merkelig at folk reagerer på kongens røykepause.

— Folk på huset kjenner til at kongen røykte under besøket her, men jeg har ikke fått en eneste negativ kommentar på det. Kongen er ikke den eneste som har tatt seg en blås her, selv om det egentlig ikke er lov, sier Dall-Larsen.

Kreftforsker og viseadministrerende direktør ved Haukeland Universitetssykehus, Stener Kvinnsland, liker ikke at det røykes i røykfrie bygg.

— I et samfunn som har som mål å bli røykfritt har det en dårlig signaleffekt når offentlige personer røyker på et offentlig sted. Også kongen bør følge spillereglene og ta hensyn til det som er samfunnets oppfatning av saken, sier Kvinnsland til TV Hordaland.

- Ekstra ansvar

Regionsjef i kreftforeningen, Aase Ramtoft Stray, er i likhet med Kvinnsland kritisk til røyking på offentlige steder. Hun vil ikke kommentere den kongelige røykepausen konkret, men sier at kjente personer har et ekstra stort ansvar for å opptre som gode forbilder.

— Mennesker som står ofte frem i mediene er forbilder for mange, og har derfor et litt større ansvar for å fremstå som gode rollemodeller, sier hun.

Slottets informasjonssjef, Wenche Rasch, vil ikke kommentere kongens røyking.

— Det vil variere hvorvidt kongen røyker på slike oppdrag. Jeg vil ikke kommentere om han tok seg en røyk på dette konkrete oppdraget, eller om det eventuelt er uheldig, sier Rasch.

FIKK LOV: Kong Harald fikk eget midlertidig røykerom under omvisningen på det nye røykfrie superbygget på Haukeland sist mandag.<p/> ARKIVFOTO: KNUT STRAND.