I en gullbuss fra Tide kom kongeparet til kontrollrommet på Mongstad i ettermiddag. Dette regnes som hjernen på oljeraffineriet.

Og det var en svært interessert konge som entret rommet og fikk en innføring om aktiviteten.

Programmet for kongeparet planlegges i samarbeid mellom Fylkesmannen og Slottet, men bt.no får opplyst at det er kongen selv som har uttrykt ønske om å gjennomføre akkurat denne visitten. Han har tidligere besøkt Mongstad som kronprins, i 1989. Men først var det Fedje

Mongstad var et av mange stopp på kongeparets andre dag i Hordaland. Første besøk var Fedje, som for anledningen viste seg fra sin absolutt beste side.


bt.no fulgte kongebesøket time for time fra Fedje til Mongstad i dag. Les mer om besøket og se flere bilder her. Les også om gårsdagens tur fra Tysnes til Austevoll.

Selv om værmeldingene på forhånd hadde antydet både regn og kuling kunne kongeparet gå i land på en øy badet i solskinn. Det var nesten så innbyggerne selv ikke kunne tro at det var sant.

— Dette veret er i gåve, sier fisker Oddvar Fusa som i likhet med flesteparten av de 600 innbyggerne på Fedje hadde trukket i finstasen og møtt opp for å ta imot historiens aller første kongebesøk på den forblåste øyen.

Kongevær? Været time-for-time her! — I dag har vi pyntet både oss selv om fiskebåtene våre for å ta i mot kongeparet. Det betyr mye for et lite samfunn å få kongelig besøk. Vi har ventet på at dere skulle komme hit i fire år, og blomsterbarna våre har ventet på å gi bukettene sine i fire år, sier ordfører Kristin Handeland og sikter til at at kongeparet opprinnelig hadde planlagt et besøk til Fedje i 2005. Kongen kom inn på ulykkene rundt Fedje i sin tale da han hilse innbyggerne. Han forsikret om at han og dronningen har fulgt med på de hendelsene som har skjedd rundt øya de senere år.

— Vi fikk med oss dramatikken i forbindelse med forliset til Server og vi er glade for at oppryddingen etter oljesølet har gått bra, sa kongen, som også gleder seg sammen med innbyggerne i Fedje over at den tyske ubåten som forliste nord for øya under andre verdenskrig skal heves.

Troll i gammel kikkert

Etter et kort besøk hos de eldre på sykehjemmet kjørte den kongelige kortesjen videre til Trafikksentralen for skip. Med krystallklar sikt kunne både kongen og dronningen i kikkert se Troll A-plattformen 60 kilometer ute i havgapet.

Kikkerten var for øvrig tysk fabrikat fra andre verdenskrig.

At besøket på Fedje falt i smak gav kongen klar melding om i talen sin.

— Det oppleves både fascinerende og eksotisk å komme ut til dette vakre øysamfunnet. Dronningen og jeg har gledet oss lenge til å komme hit. Og opplevelsen var akkurat så flott som man kunne forestille seg, sier kong Harald.

Les også: Kongen får båt

Fra Fedje gikk turen videre til Seim, Mongstad og Fonnes i et forrykende tempo. I morgen fortsetter kongeparet turen videre til Radøy der fylkesbesøket avsluttes.

Les mer om programmet her

Kongeparets program

  • 16. juni: Tysnes, Austevoll, Bekkjarvik.
  • 17. juni: Fedje, Håkonshaugen på Seim, StatoilHydros anlegg på Mongstad, Fonnes kai, Mongstadhallen.
  • 18. juni: Radøy og Manger, med mottakelse om bord på Kongeskipet Norge til slutt.

Et mer detaljert program med tid, sted og aktiviteter finner du på Slottets sider.

Roar Christiansen
Roar Christiansen
Roar Christiansen