Like før klokken 15 på selve bursdagen er det duket for et kongelig skue av de sjeldne i Bergen. Da kommer prinsesse Märtha Louise og følget hennes tilbake i båt fra konsert i Ole Bulls hjem på Lysøen.

Etter planen mønstrer de av båten på Strandkaien, og spaserer deretter mellom torghandlere, fiskekummer og gamle trehus på vei tilbake SAS-hotellet på Bryggen.

Bilfri dag i sentrum

Både kongeparet, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, kronprinsesse Victoria av Sverige og kronprins Frederik av Danmark forventes å være med på spaserturen.

Det blir med andre ord enda mer folksomt enn vanlig på Torget lørdag. Dessuten er det bilfri dag i sentrum. Men de kongeliges nærvær kommer ikke til å legge begrensninger på vanlige folks ferdsel i området.

— Men vi oppfordrer folk til å gi plass til følget, og følge politiets anvisninger, sier ordenssjef Harald Antun ved Bergen politidistrikt.

— Kommer det mye folk?

— Aner ikke. Hvis været blir fint, regner vi med at folk vil benytte sjansen.

— Og da blir det rene folkefesten?

— La oss håpe det!

Høytrykk eller lavtrykk?

Men været kan slå begge veier lørdag 22. september. Vakthavende meteorolog Tone Christin Thaule på Vervarslinga på Vestlandet kan ikke garantere sol på prinsessens 30-årsdag i Bergen.

— Vi jobber ut fra to modeller. Den ene viser høytrykk, den andre lavtrykk. Jeg kan ikke love at det blir helt fritt for nedbør. Lørdag ser det ut til å bli skiftende bris, noe synkende temperaturer og utrygt for litt regn.

Rund dag til tross; prinsessen ønsker ikke at det skal danses under det private arrangementet i Galleri Nygaten fredag eller etter festmiddagen i Håkonshallen lørdag. Terrorangrepene på USA har satt en stopper for det.

UT PÅ TUR: Prinsessen og hennes fødselsdagsfølge skal ut og spasere på Fisketorget neste lørdag.