– Takk for det fine været, lo en hjertelig fornøyd kong Harald da han hilste på biskop Ole D. Hagesæther om bord på K/S «Norge» i går ettermiddag.

Ved sin side hadde kongen to dronninger, sin spanske kongekollega – og en strålende opplagt ordfører Herman Friele. Så iherdig opptatt var han av vifte med armene for å forklare betydningen av institusjonen buekorps, at han diskret måtte trekkes tilbake da de to kongeparene skulle stille opp til fotosession. Solen skinte, spanske og norske flagg vaiet i skjønn forening, og alle var feststemte. De mange fremmøtte måtte pent finne seg i å betrakte prominensene spise fingermat og drikke sprudlevann fra andre siden av politisperringene på Bryggen.

Prominenser i kø

For opp den røde løperen på leideren sto flere prominente skikkelser i kø:

– Dette er det fineste vorspielet jeg har vært på, sa byrådsleder Henning Warloe, som senere på kvelden skulle dele ut kulturpris og delta i kulturdebatt.

– Jeg gleder meg til å komme om bord, dette må være av de flotteste fartøyene i landet, sa festspilldirektør Per Boye Hansen, som i anledning dagen påsto å være både båtentusiast og bergenser god som noen.

– Det er merkelig, men det tok ikke lang tid. Jeg gleder meg hver gang jeg kjører inn i denne byen. Og det er ikke noe jeg sier for å smiske, forsikret Boye Hansen.

Håper på reklameeffekt

Ordfører Friele, i følge med frue Bodil, håpet selvsagt på en voldsom reklameeffekt av statsbesøket:

– Det er alltid kjekt med kongebesøk. Og dette er jo dobbeltkonge, sa Friele.

– 800.000 nordmenn drar til Spania hvert år. Nå forventer vi minst tretti prosent gjenbesøk av spanjoler, humret Friele, som mente besøket «satte adrenalin i bergenserne». Og langs Bryggen sto de tett i tett, sammen med hoiende spanske turister, og et kjederøykende og småhutrende spansk pressekorps.

Tidligere i uken har de kongelige besøkt Stortinget, Nasjonalgalleriet, Ibsenmuseet og selvsagt den nye fregatten KNM «Fridtjof Nansen». Før altså Troll A-plattformen, Bergen og kongeskipet «Norge» sto for tur i går.

En blek sol ønsket de to kongeparene velkommen på Flesland i går morges, der en småskeptisk dronning Sofía kom hel tilbake fra Trollfeltet. Minibusser sprengfulle av spanske journalister, småstressede politi— og sikkerhetsfolk.

– Håper du å få en kommentar fra den spanske kongen? Han snakker aldri med journalister, var omkvedet.

Sympatisk besøk

Vertsdronning Sonja benyttet ventetiden til å rette ut en bulk på den røde løperen, før Kong Juan Carlos I og Dronning Sofía steg ut av flyet og hilste hjertelig på sine norske kollegaer.

– Hola! vinket dronning Sofía. Så ble det tomt på den røde løperen. Men til det spanske følget av fotografer og journalisters store tilfredsstillelse lot hun seg også raskt avbilde i oransje overlevingsdrakt. Smilende roper dronning Sofía til de spanske journalistene:

Uff, kanskje jeg ikke kommer tilbake¿

Ordfører Herman Friele var fornøyd med å ha det spanske kongeparet på besøk.

– De er meget sympatiske mennesker, akkurat som vårt kongepar.

Konger uten krone

Men på Bryggen i går ettermiddag sto også et stort følge med slukørede barn – de hadde møtt frem for å se på to kongepar ankomme skipet fra kortesjen som stoppet på Bryggen, men ble skuffet. Dronningene stoppet ikke engang et lite øyeblikk, og kongene hadde ikke krone på hodet.

– Jeg fikk ikke gitt rosen vi hadde kjøpt, det var litt kjipt, men det var gøy å se kongen, sånn personlig. Rosen får vi vel ha i klasserommet, sa Hedvig Inderhaug (12) fra St. Paul skole, som sammen med elever fra Christie Krybbe og Krohnengen hadde øvd inn et «Bienvenidos a Noruega».

– Dronningene så forresten veldig like ut, sa Hedvig. Det hadde hun for så vidt helt rett i; begge ankom i mørke drakter. Sonja skiftet så til hvitt, og Sophia til oransje og lilla.

Statsbesøket til det spanske kongeparet er på invitasjon fra kong Harald og dronning Sonja, og varer tre dager til ende.

DOBBELT KONGELIG: Solen, Bergen og barna skinte da det spanske og det norske kongeparet hastet om bord på K/S «Norge» i går ettermiddag .
JAN M. LILLEBØ
FRIELES DRONNINGER: En entusiastisk Herman Friele tok seg god tid til å forklaredronningene Sophia og Sonja om buekorps, Bryggen og Bergens fortreffelighet. HenningWarloe tok det med et glass sprudlevann.
JAN M. LILLEBØ