— Feiringen av at Fana kirke er 850 år har vært en festreise fra 1. søndag i advent i fjor, med 2.000 fremmøtte til jubileumsstarten. Siden har det gått slag i slag med stor oppslutning, sier en strålende fornøyd prost i Fana, Per Barsnes. Han synes det er en stor ære at kong Harald har takket ja til invitasjonen om å feire jubileet sammen med kirkefolket i Fana. Fra regjeringen blir ellers barne- og familieminister Laila Dåvøy representert.

Folkefest og broåpning

Totalt svir menigheten av over en million kroner på feiringen av det storslåtte kirkejubileet.

Konserter, gudstjenester, teaterforestillinger, utstilling, jubileumsbok, videofilm, tilbud til barn og unge og olsokfest er bare noen av det som har stått på programmet så langt.

Kommende helg tar man fatt på siste del av jubileumsmarkeringene. Søndag formiddag åpnes kirkedørene til den store festgudstjenesten. Der blir kong Harald hedersgjest. Og etter festgudstjenesten inviteres det til folkefest i den nye Fana kulturpark like ved kirken.

Kongen vil delta både ved festgudstjenesten og på folkefesten. I kulturparken skal kong Harald foreta den offisielle åpningen av Kongebroen, som går over Fanaelven, som igjen renner tvers gjennom kulturparken.

Kulturprogram

Selve jubileumsgudstjenesten forrettes av biskop Ole D. Hagesæther, prost Per Barsnes og res. kap. Gunnar Nesse. Under gudstjenesten skal man også urfremføre et eget bestillingsverket «To hender møtes» av komponisten Jostein Stalheim.

Fra festgudstjenesten bærer det rett til kulturparken like ved kirken, der kongen klipper snoren til Kongebroen, som er en gave fra firmaet Instanes AS. På programmet under folkefesten står også fremføring av jubileumsfanfaren, som ble urfremført ved starten av kirkejubileet 1. søndag i advent i fjor, og et kulturprogram med ulike Ten Sing-grupper i Fana og hilsninger av statsråd Dåvøy, byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen, leder av Kirkerådet, Thor Bjarne Bore og leder av Bjørgvin bispedømmeråd, Kari Sørheim.

Avsluttes rundt juletreet

850 årsjubileet for den vakre steinkirken i den like vakre Fanabygden er ikke over med dette.

Kirkejubileet får også en sentral plass under åpningen av Kulturdagene i Fana og Ytrebygda søndag 26. oktober. Da skal man blant annet benytte alle de gamle kirkeklærne, som ble vist på utstillingen «På kyrkjeveg i kyrkjeklede» på Hordamuseet i vår, på levende modeller. Disse vil vise hvordan de gamle klesdraktene ble benyttet til ulike kirkelige seremonier som dåp, konfirmasjon, lysing og bryllup.

Allehelgensdag 2. november blir det konsert med orgel og ballett på programmet, og lørdagene 25. oktober og 1. november er det åpen kirke.

Søndag 30. november er det 1. søndag i advent.

Da har 850 årsjubileet vart i et helt år, og skal avsluttes. Og avslutningen blir som starten, der fanabuene inviteres til å samles rundt og tenne et stort juletre i Fana kulturpark. Deretter settes endelig sluttstrek for jubelåret med konsert i kirken.

850 ÅR: Kirkejubileet for Fana kirke har vært markert i nesten et år og har kostet over en million kroner.<p/> ARKIVFOTO: ARNE NILSEN