Vi hadde ett eneste spørsmål på blokken da vi gikk ut for å sjekke bergensernes kunnskaper om denne kongelige plassen — ja, den som ligger midt i byens smørøye, du vet. Den med Den blå steinen godt plantet i sin midte.

Men nesten ingen av dem vi stanset hadde den minste anelse. Svarene varierte fra «Ha'kkje peiling», via «Neeei, hmmm ...» til «Er det den plassen oppe ved museet, mon tro?». Og da de fikk vite hvor det var, mente de fleste at «Ja, men det er jo Ole Bulls plass, det!?!».

Sier vi vår riktige adresse, er det nemlig ingen som har peiling på hvor de skal gå.

Svenn Olav Kalvø

Ole Bulls plass er ikke mer

Bergenserne strever altså med å få gatenavnet Kong Olav Vs plass inn i blodet og geografikunnskapen sin. De fleste kaller fortsatt hele området mellom Teaterparken og Olav Kyrres gate for Ole Bulls plass.

Mens Ole Bulls plass som eget gatenavn de tolv siste årene faktisk har vært en saga blott.

I dag heter plassen rundt Den blå steinen Olav Vs plass. Og ovenfor den, opp mot Den Nationale Scene, heter det Øvre Bulls plass. Mens plassen nedenfor, den utenfor Hotel Norge, bærer navnet Nedre Ole Bulls plass.

Ingen finner frem

Svenn Olav Kalvø er partner i rekrutteringsselskapet UpSource Nordic AS. De holder til i Dickens-byggets 2. etasje, og har av Posten fått tildelt postadressen Kong Olav Vs plass 3.

— Som rekrutteringsselskap har vi ganske mange personer innom på intervjuer. Men for at de skal finne frem til oss, er vi nødt til å si Torggaten 3 - der (for å gjøre saken komplett forvirrende) inngangen vår faktisk ligger. Sier vi vår riktige adresse, er det nemlig ingen som har peiling på hvor de skal gå, forklarer han.

  • Posten kommer riktignok frem til oss. Mens pakker, derimot, jevnlig havner på vidvanke slik at vi ender opp med å måtte kjøre opp til Minde for å finne dem. Og å bestille taxi til denne adressen er utenkelig, de fleste taxisjåfører vet nemlig heller ikke hvor det er, sukker Kalvø.

Da hadde bypolitikerne i flere år vært fast bestemt på at vår forrige og folkekjære konge burde hedres på en eller annen måte i byen mellom de syv fjell.

Hvorfor navneskifte?

Olav Vs plass fikk navnet sitt i 1998. Da hadde bypolitikerne i flere år vært fast bestemt på at vår forrige og folkekjære konge burde hedres på en eller annen måte i byen mellom de syv fjell.

Like lenge hadde diskusjonen gått om hvor den avdøde monarken skulle få en plass oppnevnt etter seg. Det manglet ikke på forslag. Noen ville døpe om Festplassen og gi den navnet Kong Olav Vs plass. Andre mente Byparken var rett sted, mens atter andre syntes plassen utenfor Grieghallen var best egnet.

I fem år sto skiltene med Kong Olav Vs plass klare til å bli plassert ut. Men beslutningsprosessen tok sin tid.

I 1996 vedtok Sentrum bydelsutvalg, som det het den gangen, at Kong Olav Vs plass skulle ligge ved området rundt Den blå steinen - stedet der våre kongelige hver eneste vår stiger ut av bilen for å erklære årets Festspillene i Bergen for åpnet. Og endelig, to år senere, sluttet daværende Hovedutvalg teknisk utbygging seg til bydelsutvalgets vedtak fra 1996. Samtidig ble det vedtatt å følge opp ved å dele Ole Bulls plass i to, øvre og nedre.