— Vi er veldig glade for at kong Harald kommer til Bergen denne helgen, sier Linn Mevold Skogheim, Sjømannskirkens kommunikasjonssjef.

28. og 29. august avholder Sjømannskirken generalforsamling i Bergen. Den siste tiden har det stormet rundt kirken i forbindelse med generalsekretær Audun Myhres avgang, men nå håper man at det er ro i organisasjonen.

Alle velkommen

Søndag 31.august feires jubileumsgudstjeneste for Sjømannskirken i Johanneskirken i Bergen. Dette skjer på dagen 150 år etter at organisasjonen ble grunnlagt i Bergen i 1864. Kong Harald er kirkens høye beskytter og deltar på gudstjenesten.

— Sjømannskirkens jentekor på Costa del Sol deltar, i tillegg til sangere fra Bergen Domkor og messingblåsere og slagverk fra Sjøforsvarets musikkorps. Ellers blir det en vanlig gudstjeneste som selvfølgelig er åpen for alle, forteller Mevold Skogheim.

Kirkekaffe etterpå

Jan Otto Myrseth er fungerende biskop i Bjørgvin og skal lede gudstjenesten.

— Folk bør være på plass innen klokken 10.45, slik at alt er klart når kongen ankommer, sier Mevold Skogheim.

Etter gudstjenesten blir det kirkekaffe på Bergens Sjøfartsmuseum. Her blir kongen den første som får se en ny historisk utstilling om Sjømannskirken.

— Vi serverer kaffe og bursdagskake, sier Mevold Skogheim.

Fest med Helge Jordal

Utstillingen «Et hjem ute - Sjømannskirken 150 år» er et bidrag til Grunnlovsjubileet og skal stå i ett år. Den vil også ha undervisningsopplegg for skoleklasser.

— Opp gjennom årene har vi hatt 106 sjømannskirker i drift. I kjelleren her i Strandgaten har vi gjenstander fra alle. Disse stilles ut, og de vil fortelle mye om norsk sjømannshistorie og norsk utferdstrang, sier Mevold Skogheim.

I forbindelse med jubileet blir det jubileumskonsert på Ole Bull Scene fredag 29. august. Der står blant andre Helge Jordal og Christine Guldbrandsen på scenen.

— Dette blir en musikalsk forestilling som tar utgangspunkt i Sjømannskirkens historie, sier kommunikasjonssjefen.

Vafler på Festplassen

Lørdag 30. august er det folkefest på Festplassen.

— Da blir det vafler og aktiviteter fra klokken 11.00 til 15.00, sier Linn Mevold Skogheim.

Om kvelden blir det festmiddag i Håkonshallen kl. 18.