Mangelen er nå rettet på. Portrettene som hang i Festsalen av kong Olav og kronprins Haakon er flyttet litt, og i går kunne også kong Harald skue ned på husets gjester. Avdukingen — eller avsløringen, som bergenserne sier - ble besørget av modellen selv.

Bergen Militære Samfunn er ansvarlig for driften av Kommandantboligen i Gravdal, og den brukes såvel til foredrag og seminarer som til festlige begivenheter. Den vakre bygningen inneholder, som man skjønner, også kunst. Portrettet av kong Olav ble avduket på gårsdagen for 17 år siden, også det av modellen selv, mens portrettet av kronprinsen ble avduket av fylkesmann Svein Alsaker i 2004. Og nå altså kong Harald. Alle tre portrettene er malt av Jan Thomas Njerve som har malt de kongelige flere ganger, og det siste er gjort mulig ved en hyggelig, men anonym donasjon.

Maritim variant

— Vi var selvsagt litt spente på hvilken uniform Deres Majestet ville velge, sa formannen i BMS, kontreadmiral Egil Eikanger til dempet humring fra de fremmøtte. - Vi har minst like mange medlemmer fra de to andre forsvarsgreinene som vi har fra Marinen. Jeg har hele tiden forsikret styret om at jeg ikke engang ville forsøke å påvirke den beslutningen - det var kongen selv som bestemte.

Og han bestemte seg for den maritime varianten i likhet med sin far og sin sønn. Derfor var det bare rimelig at koret Navy Vocalis underholdt med et par maritime sanger ved en trivelig formiddagsseanse der man vel må kunne si at kongen kom til sine egne.

Kongen tok en avstikker

Fra Gravdal bar det til Bryggen. På en søkkvåt rød løper og uten paraply kom kongen til Bryggens Museum for å se utstillingen om Håkonshallens historie. Dette var ikke en del av kongens offisielle program under Festspillene, så de besøkende som befant seg i museet, fikk seg en overraskelse da Hans Majestet dukket opp. Kongen fikk blant annet se en film fra gjenåpningen av Håkonshallen i 1961, der han var til stede sammen med sin far, kong Olav. Hans Majestet så ut til å trives, og etter en halvtime gikk han uten paraply rett ut på den søkkvåte røde løperen igjen og inn i kongebilen. Direktør for Bymuseet i Bergen, Per Riise, ville ikke spekulere for mye i hvorfor kongen ville se utstillingen om Håkonshallen.

— Vi fikk beskjed på mandag om at han skulle komme. Dette er et sted kongen ofte besøker når han er i Bergen. Vi hadde en hyggelig runde i museet, sier Riise.

MODELLEN OG MALERIET: Kong Harald «avslørte» seg selv i Kommandantboligen og ble takket av kontreadmiral Egil J. Eikanger, formann i Bergen Militære Samfunn.FOTO: JAN M. LILLEBØ
Lillebø, Jan M.