Fredag måtte ungdomslederen møte i Bergen tingrett, tiltalt for misbruk av sin stilling, for seksuell omgang med 14-åringen samt kjøp av alkohol til mindreårige.

Han nekter for å ha misbrukt sin stilling som leder for konfirmantene, men erkjenner seksuell omgang og alkoholkjøp.

Aktor i saken, politiadvokat Eli Valheim, har lagt ned påstand om seks måneders ubetinget fengsel.

— Ble oppringt

Selv forklarer mannen at han trakk seg frivillig etter det første forholdet. Dette startet med en mindreårig jente i menigheten høsten 2009. De var sammen da han var 18 og hun 15. Det endte med at mannen i 2010 måtte slutte i menigheten for en periode, på grunn av dette kjæresteforholdet.

— Avgangen skjedde frivillig og i samråd med ledelsen i menigheten. Etter tre måneder ble jeg oppringt og bedt om å komme tilbake, sa han i retten.

Høsten 2010, noen måneder etter at han var tatt inn igjen i menigheten, innledet han et forhold til en ny jente. Hun var konfirmant i menigheten og var da 14 år.

I februar 2011 fikk politiet opplysninger om at noe straffbart kunne ha skjedd mellom dem. De startet etterforskning. Det er dette forholdet han nå er tiltalt for, og det pågikk fra november 2010 til januar 2011.

— Uskreven regel

Tiltalte fortalte i retten at det var helt vanlig at ungdomslederne i menigheten hadde forhold til konfirmantene.

— Det har alltid vært slik at det har vært ledere som har truffet medlemmer og blitt forelsket. For noen har det gått så langt at de har giftet seg, forklarte mannen i retten.

Ifølge ham hadde lederne en uskreven regel om at de ikke skulle bli sammen med medlemmer.

— Men veldig få holder seg til den regelen, sa han, og viste til eksempler på andre som hadde blitt sammen, til tross for at lederen var fem år eldre enn konfirmanten.

Foreldre kritiserer

Han forklarte også at presten hadde fortalt lederne at det er opp til dem selv om de vil ha kontakt med konfirmantene på fritiden, så lenge det «ikke blir galt i forhold til ungdomsarbeidet».

20-åringens forsvarer, Helge Wesenberg, ba om frifinnelse for tiltalepunktet om at 18-åringen skal ha misbrukt tillitsforhold eller stilling.

Flere foreldre er kritiske til hvordan ledelsen i menigheten håndterte saken, da det ble kjent at mannen var under politietterforskning i februar 2011. De mener menigheten forsøkte å skjule hva som hadde skjedd. Blant annet skal prestene i menigheten hatt et møte med flere barn, uten at foreldrene var orientert. De gir alle uttrykk for at kirken ønsket å dysse saken ned.

— Hensynet til kirken var det viktigste. Det ble sagt at dette ikke måtte komme ut, er det som gjentas fra foreldrehold.

Samtlige kvier seg for å snakke om saken, men de mener det bør bli oppmerksomhet om dette, fordi de mener menigheten håndterte saken dårlig.

— De visste jo at han hadde et forhold til en mindreårig jente i menigheten tidligere. Likevel fikk han komme tilbake og praktisere som ungdomsleder, sier flere foreldre.