Dermed er politiet inne i en kritisk fase. Skulle konen nekte å si mer både til politi og rettsvesen, smuldrer politiets sak mot husverten. Det skal da holde hardt å få 31-åringen tiltalt og i neste omgang dømt for medvirkning til drapet på leieboeren, Mentz Dankert Løtvedt.

Hektet av konen

Konens forklaring var den direkte årsaken til at husverten ble pågrepet og varetektsfengslet, siktet for medvirkning til overlagt drap.

Konen fikk ektemannen til å betro seg til henne. Han skal da ha fortalt at han sammen med sin bror planla å «ta» Løtvedt. Den 25 år gamle broren utførte drapet, tilsto det senere i avhør, før han tok sitt eget liv.

På dette tidspunktet var politiet svært interessert i husvertens bevegelser. De hadde tatt ham i løgn i flere avhør. Brikkene falt ikke på plass før konen troppet opp hos politiet med en oppsiktsvekkende forklaring om ektemannens deltakelse.

Opptatt av sannhet

Konen mente at hun måtte fortelle detaljene til politiet for å redde mannen fra evig fortapelse.

— Konen har vært opptatt av at sannheten skal komme frem. Det var vel også utgangspunktet for at hun valgte å gå til politiet, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt til BT.

Bakgrunnen for at hun nå ikke er så snakkesalig, skal blant annet være flere avisoppslag etter fengslingsmøtene av ektemannen. Her har det kommet frem flere detaljer fra deres privatliv. Leserne har fått innblikk i et forhold som har vært regulert av et strengt kristent livssyn.

Det kan også tenkes at konen har sett hvor farlig hennes forklaring er for ektemannen. Hans forsvarer, advokat Helge Wesenberg, har også vært opptatt av hva husverten faktisk sa til sin kone.

— Ser vi på hva min klient har sagt til sin kone, så nevnes ikke drap. Han har innrømmet at han kjente til at broren skulle skremme Løtvedt. Det var aldri meningen å bruke vold, uttalt Wesenberg til BT, da husverten ble løslatt 5. november. I går var Wesenberg ikke tilgjengelig for kommentar.

Trenger ikke snakke

Nå er altså konen ikke så snakkesalig lenger. Derfor prøver politiet å få henne avhørt rettslig kommende torsdag. Etter det BT forstår er det ikke sikkert konen vil forklare seg her heller.

Ettersom hun er i familie med den siktete har hun ingen plikt til å forklare seg, verken der eller i en senere hovedforhandling.

For politiet er det derimot viktig å få gjennomført et rettslig avhør. Har man et slikt avhør kan det leses opp under en eventuell rettssak. Strenge regler setter nemlig grenser for hva man kan lese opp fra hennes vanlige politiforklaringer.

— Jeg ville ikke kommentere denne delen av saken, sier politiinspektør Krogvold.

Den drapssiktede husverten reiste hjem til sin familie da han ble løslatt fra varetekt. Han har ikke tenkt å oppholde seg på Toppe så lenge ikke saken er avklart.

Forholdet mellom husverten og hans kone skal derimot være hjertelig. De har hatt god kontakt helt siden han ble fengslet og også nå etter at han ble løslatt.