— Når unge, uerfarne gutter har sex, er de redde for å mislykkes. De vil gjerne fremstå som mer erfarne enn de egentlig er. Da blir kondom for kludrete, sier nestleder i Medisinernes Seksualopplysning (MSO) i Bergen, Hilde Wesnes.

MSO består av medisinstudenter som på frivillig basis driver seksualundervisning i ungdomsskolen og videregående skole. Målet er å få ned antallet uønskede graviditeter og begrense utbredelsen av kjønnssykdommer. Leder i foreningen, Nicolay Mortensen, mener avstanden er stor mellom en moraliserende offentlig debatt og elevenes faktiske hverdag.

  • Skal målet nås må ungdom få tilstrekkelig saklig informasjon, og prevensjonsmidler må gjøres så tilgjengelig som mulig. Moraliserende taler om rett og galt er fåfengt, sier Mortensen.

Les også: Flere tar abort - og enda flere angrer

Kondomskole

Norske helsemyndigheter deler ut tre millioner kondomer gratis hvert år. Likevel er nordmenn dårligst i Europa på kondombruk - og best på tilfeldig sex.

Gjennom «kondomskolen» underviser MSO ungdom i kondombruk. Elevene får utdelt peniser i isopor, som de trer kondomer på. Så blir de anbefalt å gå hjem å prøve selv.

  • Vi trenger ikke fortelle ungdommer at kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot kjønnssykdommer. Det vet de. Men vi kan ufarliggjøre kondomet - og oppmuntre dem til å øve for å bli fortrolig med det, sier Mortensen.

Klamydia florerer

Han forteller at flere og flere unge jenter gir uttrykk for at de er redde for å bruke p-piller fordi de har hørt at det kan være farlig.

— Dødspille-oppslagene i media bringer risikoen for bivirkninger helt ut av proporsjoner. Vi informerer om bivirkningene, men presiserer at dette gjelder veldig få.

Mortensen og Wesnes er dessuten bekymret over at jentene ikke tar klamydia alvorlig nok.

— Det skumle er at mange jenter bærer sykdommen uten å vite om det. Ikke alle vet at klamydia kan føre til sterilitet, sier Hilde Wesnes.

I 2007 ble det registrert nærmere 23 000 tilfeller av klamydia her i landet, syv prosent mer enn året før. Økningen er størst i aldersgruppen 15 - 19 år, og økningen er større i Hordaland og Sogn og Fjordane enn i resten av landet.

Odd Mehus