— Plutselig dro han av seg luen, stakk pistolen inn i den og skjøt Madsen i bakhodet. Jeg spurte: "Er du helt sinnsyk? Har det rablet for deg?", fortalte drapstiltalte Tor Helge Flaten (28) i retten onsdag.

Men ifølge Flaten var det den 27-årige tredjemannen som fullstendig uten forvarsel tok opp pistolen fra bukselinningen og nærmest henrettet Øyvind Bjarte Madsen.

Hånd i hanske

Hittil har alt i Flatens forklaring passet som hånd i hanske med Jarle Olsens versjon. De to møttes og diskuterte saken i fengselets luftegård etter byrettens dom. Etter det har de to hatt nærmest identiske fremstillinger av det som skjedde i forkant av drapet.

Deres versjon legger all skyld for selve drapshandlingen over på tredjemannen, som skal vitne over helgen.

- Måtte betale

Øyvind Bjarte Madsen skal ikke ha reagert med frykt, selv om han fikk to ukjente på besøk nattestid.

— Jeg sa at han måtte betale pengene han skyldte til mannen på østlandet. Men Madsen ble ikke redd. Han satte seg ned i en stol og sa rolig at dette var det dummeste vi noen gang hadde gjort.

"Jeg kan ta én telefon, så er dere ferdige begge to", sa han. Det var da det skjedde, hevder Flaten, som i går bare rakk å forklare seg for lagmannsretten i under en time. Han fortsetter sin forklaring torsdag.

Tidligere i dag ble Jarle Olsen grillet av aktor Gert Johan Kjelby for beviselig å ha løyet både for politiet og byretten.

— Du har gitt tre-fire forskjellige historier om det som har skjedd, kommenterte Kjelby, og mer enn antydet at Olsen tilpasser sin forklaring etter hvert som det har kommet frem nye opplysninger.

Det likte Jarle Olsen heller dårlig:

— Du gjør alt for å ødelegge troverdigheten min, men det er helt greit. Sannheten kommer nok for en dag en eller annen gang.

Olsen avsluttet sin forklaring for lagmannsretten på denne måten:

— Jeg har skyldfølelse for at Madsen ble drept. Jeg har slitt mye med dette i ettertid, og jeg sover ikke godt om natten. Nå håper jeg at jeg får straff for at jeg sendte Flaten ut for å smelle Madsen, men at jeg ikke blir straffet for noe som jeg ikke har gjort.