Haugeveien 40, like ved turistattraksjonen Akvariet: En diger presenning ligger over deler av bølgeblikktaket. Flere vinduer er knust. På baksiden av bygget har det kommet ny kledning, men den er verken malt eller beiset, og de nederste plankene er gjennomvåte og begynner å bli grønne. På de andre sidene er mye av rødmalingen skallet av, vinduskarmene er svarte. Det eneste som ser brukbart ut er postkassene.

Nøstegaten 45, med utsikt mot Askøy: Et lite, en gang grønnmalt hus. I pipen er det store sprekker. På taket mangler takstein. Vinduet på baksiden av huset er knust. Mye av malingen er avskallet, flere bord er løse. Tross forfallet er huset bebodd.

Begge eiendommene tilhører Bergen kommune. Byens største eiendomsbesitter har latt dem forfalle fritt i årevis.

— Dårlig eksempel

— Det er synd at ikke kommunen kan gå foran med et godt eksempel, sier spesialkonsulent Johanne Gillow hos Byantikvaren. - Hvis kommunen hadde tatt vare på sin verneverdige bebyggelse, hadde det vært lettere å påpeke at private må gjøre det samme.

Hun vil ikke slå fast at noen av de to husene er verneverdige, men sier de vil se på eiendommen i Nøstegaten for å få klarlagt husets status.

— Men jeg kan si at trehus som er en del av den tradisjonelle trehusbebyggelsen på Nøstet generelt har verneverdig verdi, forteller Gillow.

Sjokkert

Bergen Høyres boligpolitiske talsmann, Christopher Brun, blir sjokkert når Bergens Tidende viser ham bilder av de vanskjøtte kommunale boligene.

— Jeg har gått forbi huset på Nøstet ofte, og tenkt på hvem som tar så dårlig vare på eiendommen sin. Dette er noe av det verste jeg har sett. Det bør være et minimum at kommunen forvalter eiendommene sine såpass at verdien ikke forringes, sier Brun.

At det bor folk i det forfalne huset på Nøstet gjør ikke Brun mildere stemt.

— Bergen kommune eier over 5000 boenheter i byen. Det bør være en minstestandard for hva man leier ut når kommunen er husvert.

Brun vil ta opp spørsmålet om forfalne boliger i møtet til bystyrets komité for miljø- og byutvikling torsdag.

- Dyrt

Også RVs Torstein Dahle er opprørt over at kommunens boliger forfaller.

— Men det er ikke verken viljen eller evnen, men rammene det står på. Dette er langt fra enestående tilfeller, og etterslepet på vedlikehold skyldes dårlig kommuneøkonomi, slår Dahle fast.

Han mener kommunepolitikere må presse på rikspolitikerne for å få øket rammene til vedlikehold.

— Det er forferdelig dyrt å la eiendommer forfalle, det blir mye billigere på sikt å ha et jevnt vedlikehold. Og samtidig som boliger forfaller, går håndverkere arbeidsledige. De nasjonale prioriteringene er skammelige, sier Dahle.

- Etterslep

Byråd for utvikling, Nils Arild Johnsen, kjenner ikke tilstanden til de to eiendommene på Nøstet og Nordnes. Han medgir likevel at Bergen kommune har et stort etterslep på vedlikehold av bygninger.

— Ikke å vedlikeholde eiendommene er dårlig økonomisk budsjettering på sikt. Men vedlikeholdet blir likevel nedprioritert. Det skyldes de økonomiske rammene, sier Johnsen.

— Hvis kommunen ikke har råd til å vedlikeholde dem, hvorfor blir ikke eiendommene solgt?

— Vi har solgt en del, men er nødt til å ha kommunale leiligheter for å møte boligkøen.

HAUGEVEIEN.
NØSTEGATEN.
NY KLEDNING: Huset i Haugeveien 40 på Nordnes har fått ny kledning, men den er ikke blitt malt. Blikktaket er dekket av plast. <br/>Foto: RUNE SÆVIG