For ett år siden var det offisiell åpning av Fundacion Betaniens sykehjem i Alfaz del Pi. 25 sykehjemsplasser i solen, med utsikt til olivenlunder og det lunkne Middelhavet noen steinkast unna.

Men interessen for alderdom på spanskekysten var langt kjøligere enn klimaet som ventet der. På det meste sto det 10-15 plasser ledige i sommer. Plasser kommunen uansett måtte betale for. Det var bakgrunnen for at byrådet har foreslått å selge 10 av 25 plasser til andre kommuner. Salget er tenkt å gi fire millioner i inntekt.

I mellomtiden har høstmørket senket seg og interessen for solkysten tatt seg opp. For øyeblikket står fem søkere på venteliste til Fundacion Betanien, pluss at alle plasser er belagt, forteller eldrebyråd Helen Nordeide Fløisand. De fem på venteliste skal alle være godkjent for sykehjemsplass.

— Betyr det at dere trekker forslaget om å selge?

— Nei, forslaget ligger der og vi ønsker å stå fritt til å selge hvis det skulle bli aktuelt. Men hvis vi ikke har plasser å selge, kommer vi heller ikke til å selge, sier Fløisand til Bergens Tidende.

Salg eller ikke. Særlig mange flere sykehjemsplasser neste år blir det ikke uansett, hvis byrådets budsjett går gjennom. Byrådet ønsker nemlig at nye sykehjemsplasser som ferdigstilles i 2003 og 2004 ikke skal brukes til å kutte køene, men tas i bruk til beboere som må flytte ut fra sykehjem som bygges om.

I forhandlingene om bybudsjettet som pågår i disse dager er bruken av nye sykehjemsplasser et sentralt tema. Plassene i Spania har ingen partier tatt til motmæle mot å selge.