GUNNAR WIEDERSTRØM

TORSTEIN STANGENES

Etter å ha lekt katt og mus med kommunenes folk den siste uken, åpnet innehaveren av kafeen på Ulriken, Thorbjørn Sirseth, Ulriksbanen i går morges og lot kommunens folk få frakte opp sitt tunge utstyr.

Satte trykket på

Et arbeidslag fra vann— og avløpsetaten gikk systematisk til verks og trykkontrollerte kloakkledningen hele veien fra kafeen, via Ulriksmasten til septiktanken som ligger sør for masten.

Ledningen mellom septiktanken og Ulriksmasten var uten lekkasje. Deretter ble kloakkledningen mellom Ulriksmasten og kafeen proppet. Trykket ble satt på.

— Her faller trykket for raskt i røret. Her er det en lekkasje, konstaterer spesialarbeider Arild Hosøy.

Og denne lekkasjen har fri vei ned til Svartediket.

— Det er ikke en stor lekkasje. Men der det er lekkasje, kan det renne kloakk ut, sier ingeniør Hildegunn Kvåle i vann- og avløpsetaten.

Kvåle var imidlertid ikke villig til å spekulere i om denne lekkasjen har forårsaket Giardia-smitte i Svartediket.

Slapp ikke inn

Heller ikke i går slapp kommunens menn inn i kafeen. Dermed er fortsatt ikke den første biten av kloakkledningen trykkontrollert.

— Det var ingen som tok imot oss der oppe, sier direktør i vann- og avløpsetaten, Ivar Kalland tørt.

Han er lite begeistret for Sirseths samarbeidsvilje. Men han gir Sirseth rett i det han hevdet i gårsdagens avis, nemlig at den store lekkasjen ved septiktanken kommunen fant tirsdag neppe kan ha forurenset Svartediket. Men septiktanken er likevel ikke utenfor mistanke.

— Her er det mange forhold inne i bildet. Hvordan og hvor er den blitt tømt? sier Kalland.

— Er det mistanke om at den er tømt i nedslagsfeltet til Svartediket?

— Jeg vil ikke spekulere på det. Vi holder alle muligheter åpne. Men det er et større grøntparti på vegetasjonen mot Svartediket. Det kan tyde på en langvarig kloakklekkasje eller at området er godt gjødslet, sier han.

Han skal ha møte med Sirseth i morgen der han forventer svar på hvordan septiktanken er tømt og hvordan kommunen skal få testet resten av kloakkanlegget.

Vurderer å gå rettens vei

Byutviklingsbyråd Lisbeth Iversen (KrF) vil etter møtet i morgen avgjøre om kommunen må gå til rettslige skritt for å få undersøkt anlegget.

— Når vi leter etter en smittekilde som gjør at mange er syke og mange andre må koke vannet sitt, må vi vurdere det. Det er spesielt at vi ikke kan komme inn på en eiendom for å sjekke noe som angår hele byen, sier hun.

GODT GJØDSLET: Et større grøntparti på vegetasjonen mot Svartediket kan tyde på en langvarig kloakklekkasje eller at området er godt gjødslet, mener direktør i vann- og avløpsetaten, Ivar Kalland.<br/>Foto: MARITA AAREKOL
KLOAKK-SJEKK: F.v. Jan Jakobsen, Mons Børdal og Geir Gjøstein fra kommunens vann- og avløpsetat sjekker kloakkanlegget på Ulriken.