Bergen kommune har innkalt til pressekonferanse klokken 13.00 for å informere om nye tiltak for å redusere luftforurensningen.

I mellomtiden ser byen ut til å få hjelp fra oven: På noen timer steg temperaturen med fem grader i natt. Det betyr trolig adjø til giftteppet over Bergen.

Kombinasjonen vindstille, svært kald luft på bakken og mildere i høyden sørget for at forurensningen over Bergen har vært skrudd fast over Bergen de siste dagene. Nå snur det.

— I natt var det minus fem grader ved målestasjonen på Florida. Nå i morges - tre timer etterpå - har temperaturen steget til null grader, sier statsmeteorolog Berit Hagen ved Vêrvarslinga for Vestlandet.

bt.no har egen vindmåler på taket av Krinkelkroken i sentrum. Følg vindutviklingen direkte her.

Øker på Samtidig har temperaturen i høyden sunket — og vinden begynt å ta.

— Det er ikke mye som skal til før giftskyen blir borte. Og i morgen og lørdag øker det på, sier Hagen.

- Fortsetter temperaturen å stige?

— Nei, den blir nok liggende rundt null. Så snøen fordufter ikke.

Foreløpig er det ingenting som tyder på at lokket over Bergen kommer tilbake med det første.

— Men det blir kaldere til uken. Får vi et høytrykk og vindstille, kan selvsagt en lignende situasjon oppstå. Men prognosene for neste uke er foreløpig veldig uklare.

Stiv kuling

I går kveld blåste det fem knop, eller 2,5 meter i sekundet, i Bergen sentrum. Det hjalp til å fortynne forurensningen, men er ikke nok til å bli kvitt den. Da trenger vi at vinden blåser fem meter i sekundet, ifølge statsmeteorolog Anne Reistad.

I morgen skal vinden gradvis øke på, og natt til fredag vil det blåse 10 knop. Lørdag blir vinden enda sterkere, i tillegg til at vi før nedbør.

— Sammen hjelper de to elementene utrolig på å fortynne forurensningen, sier Reistad.

Hva bør byrådet gjøre for å redusere forurensningen?