• Jeg er så fornøyd. Kommunen trakk alle gebyrer, sa den 73 år gamle kvinnen i det hun forlot Forliksrådet torsdag. Nå har hun råd til skikkelige julepresanger.

Hun skyldte 17.000 kroner i husleie. En tyngende restskatt to år tilbake førte til at hun ikke maktet forpliktelsene sine.

Inngikk forlik

I går fremmet kommunens Avdeling for kommunale krav, tidligere Innfordringssentralen, saken i Forliksrådet. Kemneren i Bergen uttalte til Bergens Tidende i går at kommunen hadde sluttet å kreve ulovlige gebyrer.

Det viser seg ikke å stemme. Overfor den 73 år gamle kvinnen krevde kommunen ulovlig høye gebyrer. Men i forhandlinger med kvinnen bak lukkede dører, trakk kommunen sine gebyrkrav, både de lovlige og ulovlige.

— Han var så hyggelig han som kom fra kommunen. Jeg fikk en grei avtale om nedbetaling som jeg kan leve med, sier kvinnen.

Måtte trekke krav

Det var på oppfordring fra dommer Sigurd W. Jensen, kommunens representant trakk alle gebyr. Hadde han ikke gjort det, ville han under enhver omstendighet ha tapt i Forliksrådet. Praksis er at brudd på god inkassoskikk fører til tap av alle gebyrer.

Kemner Lasse Hunsrød sier til Bergens Tidende at han ikke vet hva årsaken er til at det ble krevd ulovlige gebyrer, to år etter at kemneren skulle ha sluttet med denne praksisen.

— At vi trakk kravet i møtet er helt i tråd med det som skal være vår praksis, sier kemneren. Han har bebudet en gjennomgang av alle saker, for å avklare hvor mange tilfeller av ulovlige gebyrer det er snakk om.

Lover julepresanger

— Jeg vil vite omfanget av dette og bestemte meg for en gjennomgang da BT henvendte seg om saken første gang.

Den 73 år gamle kvinnen som bor i en serviceleilighet, var i går først og fremst opptatt av å ha kommet til en god ordning med kommunen.

— Jeg sov litt dårlig i natt, men jeg så frem til å få saken ut av verden. Nå når restskatten er betalt, har jeg endelig råd til skikkelige julepresanger til barnebarna mine, sier hun.