ØIVIND ASK

25 skribenter har Sigurd Frichsen invitert til å bidra i boken, og dermed er fortellingen om kommunen som reiste seg av asken blitt en fargerikt kobling av tekst og foto om hvordan industribydelen ble en del av selve byen. Det var vel egentlig først fullbyrdet da Puddefjordsbroen sto ferdig i desember 1956.

Mange bidro

Arbeidet var enormt, og når vi tar med i regnestykket rasjonering på byggevarer, er det imponerende. Nord-Norge var jevnet med jorden, og måtte prioriteres, men Alf Pettersen, som var fylkesforsyningssjef, klarte likevel å skaffe det som trengtes.

Mange på Laksevåg fortjener honnør, og noen av disse blir presentert i boken, blant annet Alf Pettersen som også var ordfører i flere perioder. Sigurd Frichsen har mye godt å si om sosialsjef Alf Rogde og Andreas Martin Nygaardsvik, som kom fra «gølvet» på verftet, men gjorde seg bemerket som politiker og ordfører.

Men de var ikke alene.

— Vi var som en bygd, og sto sammen, forteller Sigurd Frichsen. Selv har han bidratt som formann i Laksevåg Røde Kors og i Hjelpekorpset, men det vil han ikke snakke om. Heller ikke at han i 2000 fikk Laksevåg bydels kulturpris for boken «Sånn va' det».

Røttene våre

Hovedtemaet er det omfattende gjenreisingsarbeidet som ble satt i gang etter 1945, men noen av skribentene er invitert til å gi oss minnene sine fra oppveksttiden på Laksevåg. Sigurd Frichsen er en del av denne historien, og kjenner dem alle.

— Jeg syns det er viktig at ikke disse blir glemt, sier han.

En del av drivkraften hans har også vært å bevisstgjøre folk på Laksevåg, gi dem en grunn til å heve hodet og si stolt: «Eg e' fra Laksevåg». Selv vokste han opp i Nygårdsvik og var elev ved Holen skole. I 1940 begynte han på Middelskolen, på Katten, og fikk plutselig forståelsen av at han og kameratene hans var litt «mindre» verd enn andre elever.

— Noen av lærerne rettet på oss, for vi snakket ikke korrekt, sier han.

OMSLAGET er tegnet av Ove Færevaag.