I går var folk fra boligetaten i Bergen kommune på befaring hjemme hos den funksjonshemmede 37-åringen i Fæsteråsen i Olsvik.

BT fortalte historien om Raymond lørdag. Raymond er hjerneskadet og avhengig av rullestol, men både han selv og familien vil at han skal bo hjemme. Familien havnet i en økonomisk kattepine da de installerte en spesialtrapp for sønnen. Trappen resulterte i at de måtte bygge om store deler av huset. Utgiftene på minst 150.000 kroner ble de fortalt at de måtte dekke selv.

Får dekket alt

Etter befaringen i går er det klart at familien vil få dekket hver eneste krone av utgifter de har hatt i forbindelse med ombyggingen av huset.

Seksjonssjef Trond Stigen i kommunens boligetat var med på befaringen i går. Til BT sier han at familien vil få den økonomiske støtten de trenger fra kommunen.

— Dette skal vi ordne opp i. Vi jobber nå med å få en skikkelig oversikt over hva dette vil koste til slutt, og vi skal dekke det koster, sier han.

Tidligere har familien Helgesen fått et rente- og avdragsfritt lån på 58.000 kroner til selve trappen, men da hadde ingen tatt høyde for at omtrent halve huset måtte bygges om.

Mange får støtte

Trond Stigen sier at kommunen hvert år yter mellom 12 og 15 millioner i støtte til familier som trenger tilrettelegging av boligen for å ha sine funksjonshemmede barn hjemme. Det kan dreie seg om 150 søknader i året.

Raymonds far, Olav Helgesen, er glad for at saken nå ser ut til å løse seg. Det viktigste for ham er å beholde sønnen hjemme, der han trives best.

— Det viser seg at det finnes muligheter. Hadde vi bare fått skikkelig informasjon tidligere, kunne mye bekymringer vært unngått, sier han.

Helgesen etterlyser en kommunal koordinator eller instans som kan veilede familier med hjemmeboende funksjonshemmede i jungelen av paragrafer og støtteordninger.

— Det ville vært til stor hjelp for mange som er i samme situasjon som oss, sier han.

Maria Bjørnsen Bokneberg