"Bergen kommune har inngått intensjonsavtale med KB Gruppen Kongsvinger AS om overdragelse av kommunens aksjer i Bergen Bydrift AS", skriver kommunen i en pressemelding.

Planen er å fullføre salget i løpet av senhøsten.

— Vi er veldig fornøyd med avtalen. Bergen Bydrift er et flott og solid selskap som vi ønsket skulle få en god og langsiktig eier, sier finansbyråd Liv Røssland.

- Godt resultat

Også styreleder Frode Hoff i Bergen Bydrift er fornøyd med salget:

— Dette er en særs kompetent og industriell eier og det er et slikt selskap Bergen Bydrift trenger for å utvikle seg videre. Bergen kommune har vært mer av en finansiell eier, sier Hoff.

Han forteller at Bydrift i første halvår har oppnådd et svært godt resultat.

— Det er ene og alene knyttet til høy aktivitet og god produktivitet i de enkelte prosjektene, sier Hoff.

Ifølge Hoff vil KB Gruppen Kongsvinger nå satse på Vestlandet.

— Dette synes å være en eier som kan ta selskapet videre, sier styrelederen.

Vil utvide

Tore Thorstensen er daglig leder i KB Gruppen, som har rundt 2000 ansatte. Han forteller at konsernet allerede er etablert i Hordaland og Sogn og Fjordane gjennom selskapet Opedal Drift med hovedkontor på Voss.

— Det er naturlig at vi utvider geografien til hele Hordaland, ikke bare den indre delen, sier Thorstensen.

KG Gruppen eier tilsammen 20 selskaper og har tatt en rekke bedrifter gjennom en omstilling.

— Bergen Bydrift går fra å være et rent kommunalt selskap med stort sett én kunde til å leve i en konkurransesituasjon. Vi tror vi har mye å tilføre på prosjektering, effektiv drift og ledelse, sier Thorstensen.

Ap erkritisk

HaraldSchjelderup i Arbeiderpartiet har lenge vært kritisk til et salg.

— Vi snakkermer og mer om hvor viktig det er at det offentlige har god beredskap hviskriser inntrer. Nå selger Byrådet unna siste rest av teknisk fagkompetanse pået veldig viktig område og gjør seg avhengig av private aktører, sier opposisjonspolitikeren.

Hanunderstreker likevel at når et salg først skal skje, virker KB Gruppen som enseriøs aktør.

— For deansatte, håper og tror jeg at dette kan bli en grei løsning.

Tok ut rekordutbytte

BT skrev tidligere i år om at Bergen kommune tok ut et rekordutbytte på 15,5 millioner kroner samtidig som selskapet ble lagt ut for salg.

Etter sommeren vil KB Gruppen Kongsvinger AS foreta en grundig gjennomgang av Bergen Bydrift - en såkalt due diligence. Deretter kan en endelig salgsavtale eventuelt komme på plass.

Finansbyråd Liv Røssland kan derfor ikke si noe ennå om hvordan salget vil påvirke en anstrengt kommuneøkonomi.

— Salgsummen kommer vi tilbake til dersom en avtale signeres, sier hun.

Som en delav intensjonsavtalen, skal kjøper etablere et aksjeprogram som gjør det muligfor de ansatte å kjøpe inntil 20 prosent av Bergen Bydrifts aksjer.

I ARBEID: Her gjør steingruppen til Bergen Bydrift AS ferdig en brosteinsrenne i Zinken Hopps gate ved Danmarks plass tidligere i år.
Eirik Brekke (arkiv)