— Vi fikk det skriftlig i juni fra byrådsavdeling for oppvekst: Kommunen skulle sette opp støygjerde med overbygd nett. Vi har holdt oss hjemme i hele sommer og ventet på at arbeidsfolkene skulle komme, sier Ina Taule.

Men ingen arbeidere dukket opp. Den siste utviklingen i saken er tvert imot et brev fra kommuneadvokaten der kommunen fraskriver seg alt ansvar for å dempe plagene fra skolen ytterligere.

— Nå forstår vi ingenting. Kan byråkratene overstyre politikerne på den måten? Vi føler oss lurt, sier Ina Taule.

Ny rektor lovet å gjøre alt

Etter at Bergens Tidende skrev om saken i april i år, tok den nye rektoren ved Aurdalslia, Paal Nysæther, kontakt med skolens nærmeste nabo. Rektor sa han ville gjøre alt han kunne for å skape mer levelige forhold for familien som har fått alt fra spyttklyser og hasjpiper til jernstenger og epleskrotter inn i hagen.

I tillegg ringte Kenneth Rasmussen fra Demokratene. Han var så opprørt over måten familien var blitt behandlet på, at han ville ta saken opp i bystyret.

Nysæther og Rasmussen diskuterte saken med byrådsavdeling for oppvekst. Politisk rådgiver Jostein Pedersen (V) formulerte på oppfordring fra Rasmussen et brev om hva som skulle skje.

I brevet står det følgende:

«... byrådsavdeling for oppvekst og naboene er blitt enige om å sette opp et støygjerde med overbygd nett, slik at vi kan minimere støybelastningen for naboene, og slik at baller, leketøy og lignende ikke kommer inn på naboens tomt. Det arbeides nå med finansiering, slik at arbeidet kan startes i løpet av sommeren og støygjerde kan stå ferdig ved skolestart i august 2007».

Husker ikke detaljene

Oppvekstbyråd Hans Carl Tveit erindrer saken vagt, men kan ikke huske hva som ble konklusjonene, og vet ikke hvor saken står i dag.

— Jeg er på ferie, og må ta tak i dette når jeg kommer tilbake på mandag.

Og ferie er et nøkkelord når BT prøver å finne ut av hvorfor utspillene fra kommunen spriker så kraftig.

— Byrådsavdelingen for oppvekst konsulterte ikke oss før de ga familien lovnad om støygjerde. Dette var noe vi fikk høre om i etterkant. Og da advokat Pål Prestesæter prøvde å få mer informasjon om dette, kunne ingen i oppvekstavdelingen svare fordi folk var på ferie, sier kommuneadvokat Helge Strand.

Det siste brevet fra kommuneadvokaten er et prosesskriv i forbindelse med at saken skal opp i forliksrådet 22. august i år. I skrivet gir advokat Prestesæter også uttrykk for at saken er av et slikt omfang at den bør behandles i Bergen tingrett, og ikke i forliksrådet.

— Det er jo mulig saken ikke havner verken i forliksrådet eller i retten, men det får vi ikke oversikt over før alle er tilbake fra ferie. Og det er selvfølgelig politisk besluttende organ som avgjør om de skal få støygjerde eller ikke, sier Strand.

Advokat Prestesæter er ikke tilbake fra ferie før 20. august, altså bare to dager før saken skal opp i forliksrådet.

— Har kommunikasjonen i Bergen kommune vært dårlig i denne saken?

— Det er et betimelig spørsmål, sier Strand.

FØLER SEG LURT: - Når kommunen ga oss lovnad om at støygjerde skulle stå på plass før skolestart, trodde vi at saken var løst. Nå føler vi at det er litt sånn: «Æda, bæda, dere får ikke gjerde likevel», sier Ina Taule. Her står hun og mannen Bjørn Taule ved plankegjerdet som skiller Aurdalslia skole og eiendommen deres i dag.
Valde, Vegar