— Jeg slet selv med å bli integrert da jeg gikk på videregående for fem år siden. Nå ser jeg at mine egne to barn har de samme problemene. Det er veldig vanskelig for dem å komme inn i et miljø med norske barn fordi det bor så mange innvandrere her, sier Ansumana Turay og sikter til bydelen på Løvstakksiden.

Han var en av mange som hadde møtt fram til debatten om Integreringsbyen Bergen i kveld. Debatten tok utgangspunkt i artikkelserien Fjordkloden i Bergens Tidende.

- De var opptatt

Selv om den kommunale boligpolitikken var et svært sentralt tema, var det ingen politikerne som stilte opp på debatten. Heller ingen andre representanter fra kommunen dukket opp.

Politisk rådgiver Haakon Thuestad sier det ikke var mulig verken for byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen eller byrådene Dag Inge Ulstein og Harald Victor Hove å stille på folkemøtet.

— Vi prøvde å finne plass til debatten, men det lot seg ikke gjøre.

— Hvorfor ikke?

— De var opptatt. Det er det jeg har å si.

— Var det aktuelt å stille med noen fra administrasjonen?

-Vi ønsker at det er politikerne som skal stille i slike sammenhenger. Men de får veldig mange forespørsler, og det er ikke alltid det lar seg gjøre, sier Thuestad.

-Feilslått boligpolitikk

Men selv uten kommunen til stede var engasjementet på debatten stort og mange av de frammøtte taletrengte.

Flere av dem tok til orde for at sosiale boliger i kommunen må fordeles i flere bydeler, slik at det kan bli lettere for innvandrerfamilier å få innpass blant etnisk norske. I dag opplever mange isolasjon og ghettotendenser.

Marit Køsmen leder barne- og ungdosmsavdelingen i Ny-Krohnborg idrettslag. Hun er også tillitsvalgt for Løvstakksiden i Bergen Bolig og Byfornyelse.

— Utfordringene vår handler om feilslått boligpolitikk. Hadde det ikke vært for frivillige og ildsjeler i bydelen så hadde det vært mye verre. Så lenge boligpolitikken er slik den er, vil forholdene ikke bli bedre, sier hun.

Løsmen var også frustrert over at mange flytter bort fra Løvstakken når de oppnår en viss inntekt.

— Når vi har fått skikk på ungene flytter familiene til andre områder, sier hun.

- Kommunen har sviktet

Joril Christensen bodde på Løvstakksiden i ti år, før hun valgte å flytte av hensyn til barna sine.

— Sønnen min kom hjem og sa han var redd. Er du mor da, så pakker du tingene og flytter. Jeg kunne ikke ofre ungene mine for å bli boende på Løvstakksiden, sier hun.

Christensen er klar på at problemene i bydelen er byrådets ansvar.

— De har sviktet. Det er på tide at noe blir gjort, sier hun.

I panelet satt leder for FAU ved Ny-Krohnborg skole, Ingeborg Ulstein, førsteamanuensis i kulturvitenskap, Haci Akman, leder for Det felles Innvandrerråd i Hordaland, Samba Njie, og BT-kommentator Frøy Gudbrandsen.