Det har vært full forvirring om Kunst— og designhøgskolen ble nødt til å fjerne trebroen de satte opp innerst i Vågen fredag. Nå blir den stående i all fall til i morgen.

— Etter en henvendelse fra Bergen kommune har vi konkludert med at broen kan stå så lenge det er vakthold ved den. Ut fra kommunens henvendelse er det slik jeg skjønner et ønske om at broen står til i morgen. Deretter skal den fjernes, sier politistasjonssjef Olav Valland ved Bergen sentrum politistasjon.

I Bergen kommune har de nå besluttet å gi broen en ekstra frist.

— Det er et flott prosjekt. Når de forskjellige instansene har gitt sine vurderinger er det klart at den får stå i all fall til i morgen med vakthold. Kunst- og desinghøgskolen skal sørge for vakt på dagtid, mens Bergen kommune skal betale for vakt om natten. Når vi ser kostnadene ved dette kan det være mulig at broen får stå ytterligere et par dager, sier kommunaldirektør Robert Rastad.

Sier OK

Havnevesenet mener broen ikke lengre er til fare for deres ansvarsområde.

— Vårt felt handler om det maritime. Tidligere i helgen mente vi at broen kunne falle i sjøen. Med tanke på sikkerheten i havnebassenget innerst i Vågen burde den i så fall fjernes. Nå har våre folk vært på befaring og Kunsthøgskolen forsikrer at de vil gjøre tiltak for å sikre konstruksjonen. Dermed ser vi ikke lenger at det er risiko for at broen vil kollapse, sier havnesjef Inge Tangerås.

I løpet av helgen har politiet rykket ut til broen flere ganger, etter at berusede mennesker skal ha forsøkt å klatre på trekonstruksjonen.

— Hva med sikkerheten med tanke på personer som vil bevege seg på broen?

— Som sagt er vårt ansvar det maritime, så det må eventuelt andre vurdere, sier Inge Tangerås.

Stengt i helgen

Natt til lørdag satte kommunen vakter på kveldstid for å styrke sikkerheten ved broen.

Lørdag formiddag stengte politiet broen på nytt, da vinden førte til at broen beveget seg.

Trekonstruksjonen er bygget av førsteårsstudentene på Kunst- og Designhøgskolen i Bergen, og strekker seg fra den innerste delen av Vågen fra bryggesiden på Zachariasbryggen. Broen er en del av et prosjekt som studentene har brukt tre uker på å planlegge og gjennomføre.

— Konstruksjonen er for svak i forhold til belastningen den er utsatt for, sa innsatsleder i politiet Ivar Kvant da broen ble stengt lørdag.

Full forvirring

Trebroen som er 24 meter lang og 8,5 meter høy, ble løftet på plass torsdag kveld.

— Hvert år utfordrer vi treet og hva det kan brukes til. Denne gangen har vi gått ut over det de profesjonelle mener materialet kan tåle. Vi får håpe det holder, sa professor Petter Bergerud ved Kunst- og designhøgskolen til BT like før broen ble løftet på plass.

Ifølge Bergerud skal ikke broen fjernes mandag.

— Etter det jeg kjenner til har ikke Havnevesenet, kommunen eller politiet bestemt at broen skal fjernes. Studentene er på plass ved broen i dag for å bytte ut lastestropper som holder broen på plass med vaier, som vil være en estetisk forbedring, sier han.

Har fått slagside

I tillegg skal en kranbil rette opp den massive trekonstruksjonen som har fått slagside i løpet av helgen. Bergerud er oppgitt over at fulle mennesker ikke klarer å la broen står i fred på nattestid.

— Enten må vi stenge polet eller så må vi stenge broen, sier han.

Professoren forteller at responsen på prosjektet har vært enorm, og at den har vært svært populær blant bergenserne.

— Lørdag var det en trengsel her som ikke tjente situasjonen. Broen ble rett og slett for attraktiv, sier han.

- Ikke farlig

Professoren kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av at folk fikk panikk og at broen var i ferd med å kollapse lørdag. Han forteller at det var han selv og studentene som stengte broen lørdag, og at de ba politiet om assistanse.

Ifølge Bergerud er det ikke farlig å gå på broen, men han vet ikke om den komme vil åpne igjen for publikum.

— Det er en levende konstruksjon. Fordi den er så høy er den sårbar for vind, og vi må ha lastestropper til å holde den fast fordi den er så lett. Litt bevegelse er ikke farlig, men det er nok til at folk går amok, samme hva vi sier, sier han.