Brist i ryggen, forskjøvet bekken og nedsatt følelse i det ene benet ble resultatet av en gymtime i fjor høst for den 13 år gamle jenten fra Naustdal.

Ulykken skjedde da åttendeklassingene hadde fått i oppgave fra læreren å bygge «et høyt tårn».

13-åringens gruppe valgte å løse oppgaven ved å bygge en kroppspyramide, med tre elever på alle fire nederst, to som stop på alle fire oppå de tre, og én person på toppen.

Jeg er veldig glad for at saken fikk dette utfallet, men det skulle også bare mangle. Jeg leverer ungen min på skolen i forventning om at hun er trygg der, og mener en gymlærer har ansvar for å sikre elevene 13-åringens mor

Måtte vente på læreren

13-åringen ble plassert nederst i midten da gruppen skulle vise pyramiden for læreren.

Samtidig var flere andre grupper på plass for å vise sine løsninger, og læreren ble en stund opptatt med en annen gruppe.

13-åringens gruppe ble dermed stående en stund i pyramiden sin før læreren kom til og godkjente oppgaven.

Læreren oppdaget heller ikke at elevene plasserte knærne på ryggen til personen under seg, i stedet for på hoftene — som er anbefalt nettopp for å unngå ryggskader.

Da de andre elevene klatret ned, ble jenten liggende igjen på bakken med store smerter. Hun ble fraktet til lege, og deretter til sykehus, hvor de alvorlige ryggskadene ble påvist.

Ifølge Fjordane tingrett har skaden trolig oppstått fordi beinet til en av guttene i pyramiden gled nedover ryggen til jenten slik at hun fikk for mye vekt på korsryggen.

- Våken dag og natt

I to måneder var jenten hjemme fra skolen. Moren tok seg fri fra jobb for å ta seg av datteren, som hadde store smerter. Jevnlig reiste de to også sammen til undersøkelser og behandling.

— Jeg var våken dag og natt med henne i flere uker, hun hadde store smerter, sier moren.

I vinter gikk hun til sak mot Naustdal kommune, for å få dekket inntektstap i perioden hun var hjemme med datteren, og behandlingsutgifter familien har hatt.

Kommunens forsikringsselskap KLP avviste kravet. Da saken kom opp for retten i høst, argumenterte de med at kommunen ikke kunne klandres for ulykken. De mente gymlæreren ikke hadde opptrådt uaktsomt da han lot elevene bli stående i pyramiden mens han hadde oppmerksomheten rettet mot en annen gruppe elever.

- Burde instruert

Det er flertallet av dommerne - under noe tvil - uenige i. De mener læreren burde instruert elevene i hvordan de skulle bygge pyramiden for å unngå ryggskader, eller grepet inn da han så at de utførte øvelsen på en utrygg måte.

Retten har avgjort at kommunen må betale jentens mor 240.000 kroner i erstatning for tapt arbeidsinntekt, og 77.284 kroner for utgifter til behandling og reiser til behandling.

— Jeg er veldig glad for at saken fikk dette utfallet, men det skulle også bare mangle. Jeg leverer ungen min på skolen i forventning om at hun er trygg der, og mener en gymlærer har ansvar for å sikre elevene, sier moren.

Går fortsatt til behandling

Fortsatt har 13-åringen smerter og går til behandling.

— Først om et års tid vil det være mulig å vurdere hvordan skaden vil påvirke henne på sikt. Da må vi vurdere om vi også skal kreve erstatning for henne, sier moren.

Det er kommunens forsikringsselskap KLP som vil måtte betale erstatningssummen til moren dersom dommen blir rettskraftig. De har foreløpig ikke tatt stilling til om dommen vil bli anket.

— Vi må gå gjennom den for å se om det er prinsipielle sider ved den som gjør at det er aktuelt å ta saken videre, sier kommunikasjonsdirektør Ole Jacob Frich.