— Vi burde hatt vakter som hindret publikum i å komme ut på rampen, sier kommunalsjef Håkon Fimland i Førde. Han innrømmer at kommunen kan klandres for ikke å ha hatt god nok kontroll under ulykkeskonserten i Førdehuset onsdag.

Elleve ungdommer ble sendt til sykehus og åtte kontaktet legevakt etter å ha styrtet ned i orkestergraven under Spetakkel-konserten.

Tre andre forsamlingshus i Norge bruker den samme sceneanordningen. Samtlige har ekstra sikring. Det hadde ikke Førdehuset under onsdagens dramatiske konsert.

— Når rampen er kommet i riktig posisjon, er vi nødt til å bruke ekstra støtter. Når det er fullt av folk bruker vi gjerne åtte stag for å være på den sikre siden. Det holder ikke at rampen bare henger i vaierne. Det er vi veldig nøye med, sier daglig leder Bjørnar Mikkelborg i Folkets Hus i Narvik.

I Førdehuset var det utelukkende vaierne som holdt rampen oppe.

Tredje ulykke

Gårsdagens ulykke var den tredje med denne sceneanordningen. Også i 1984 kollapset gulvet i Førdehuset. Og i 1991 skjedde det samme i Bodø kulturhus. Da var det musikeren Halvdan Sivertsen som havnet i orkestergraven.

— Etter disse uhellene poengterte vi at gulvet bør støttes opp når det utsettes for ekstra belastning, sier Andreas Magerholm i Mecano AS, som monterte anlegget.

I Bodø er rampen sikret med fire støtter som låses fast i veggen med bolter.

— Hvis boltene ikke er skikkelig festet, går en alarm, sier kulturhussjef Ottar Olaussen.

Ravnanger ungdomsskole på Askøy bruker et liknende system.

— Vi har fastmonterte støtter som festes i veggen, sier vaktmester Frode Madsen.

Skal tåle 28 tonn

Men i Førde var det ingen som fikk med seg at rampen måtte sikres.

— Nei, det har vi ikke registrert. Vi trodde vi hadde en trygg anordning. Ved enkelte anledninger har vi brukt stag for å støtte rampen, men det har vært for å hindre bevegelse, ikke fordi vi trodde det var nødvendig i forhold til sikkerheten, sier kommunalsjef Fimland.

Flere ganger har rampen foran scenen vært i voldsom bevegelse under konserter. Det skjedde både under en Morten Abel-konsert for noen år siden, og da Briskeby spilte i fjor.

— Ved disse konsertene var det vakter som grep inn og stoppet folk fra å komme helt frem til scenen. Hadde vi hatt egne vakter denne gangen ville vi nok holdt folk tilbake, sier Fimland.

Samtidig mener han at rampen burde tålt belastningen.

— Mecano AS kontrollerte den senest i oktober 2003, og da fikk vi dokumentasjon på at den skal tåle 28 tonn. Det er langt ifra den belastningen vi snakker om her.

Politiet undersøkte i går ulykkesstedet sammen med en sakkyndig ingeniør. De vil ennå ikke gå ut med årsaken til at gulvet ikke tålte belastningen.

— Vi håper å kunne frigi salen fredag kveld, slik at den blir klar for arrangementer i helgen. Men selvsagt gjenstår det et betydelig sikringsarbeid, sier politiadvokat Ivar K. Iversen ved Sogn og Fjordane politidistrikt.