For et par dager siden dumpet regningen på kommunale gebyrer og eiendomsskatt ned i postkassen til Therese Christensen og hennes familie. Det viste seg fort at den hadde noen grove feil. I kommunens favør, selvsagt.

Familien er trolig bare én av flere i Bergen som har fått regning med feil. Christensen oppfordrer derfor andre til å sjekke regningen fra kommunen.

Fra 699 til 3094 kroner

Foruten en kraftig økning i avgiftene, cirka 45 prosent, fant hun et par grove feil på regningen.

Den mest alvorlige var på eiendomsskatten. I fjor var den kommunale skatten 699 kroner. På årets regning, som kom i to deler, står det at de skal betale 2681 kroner i eiendomsskatt for bygningen og 413 kroner i eiendomsskatt for grunnen. Til sammen 3094 kroner. Dersom dette hadde vært riktig, ville det gitt en skatteøkning på 440 prosent.

Men dette er helt feil. Avdelingen som foretar beregningene har etter alt å dømme sendt Christensen eiendomsskatt for hele huset, ikke bare den delen hun bor i.

— Fryktelig frustrerende

Christensen lurer på hvorfor ikke kommunen la ved et brev som forklarer endringen i beregningsgrunnlaget. Tross alt øker skatten betydelig.

— Jeg kan ikke huske at jeg har fått noe brev om det før heller. Når de foretar en ny taksering og legger om rutinene for innbetaling av eiendomsskatt, bør de informere folk om grunnlaget for dette, sier hun.

Hun forsøkte å få klarhet i dette, men måtte gi opp.

— Det er utrolig at det ikke er mulig å nå frem og få en forklaring. Jeg satt i telefonen i to-tre timer tirsdag og ringte rundt til disse etatene. Onsdag forsøkte jeg igjen. De som tar telefonen har bare vage opplysninger å komme med, og du blir hele tiden henvist til andre. Fryktelig frustrerende, sier Christensen, som til slutt ga opp å få svar.

Tre piper istedenfor én

— De to som kunne svare, var sykemeldt. De hadde en som tok imot slike spørsmål, men jeg fikk beskjed om at jeg bare kunne gi opp å få tak i ham i dag. Dette vitner om en form for arroganse i kommunen, sier hun.

Den andre feilen gjaldt gebyr for feiing. Her fikk hun og naboen gebyr for til sammen tre piper, til tross for at huset bare har én pipe. Egentlig skulle de ha gebyr bare for en halv pipe hver.

— Feievesenet innrømmet at det var feil. Men de sa at jeg måtte betale likevel. Så skulle de ordne det på neste regning, forteller hun.

Trolig må hun betale hele eiendomsskatten også, selv om den er riv ruskende gal. Slik er reglene når det gjelder skattekrav.

— Det går ikke an; dette er elendig service. Bare kommunen kan være så arrogant, sier hun

Christensen er oppgitt, men noen lyspunkter har hun da funnet.

— Både gebyrene for avløp, vann og boss så greie ut...

FIKK INGEN FORKLARING: – Det er utrolig at det ikke er mulig å nå frem og få en forklaring på dette De som tar telefonen har bare vage opplysninger å komme med, og du blir hele tiden henvist til andre, sier Therese Christensen.
Foto: Marita Aarekol