— Filippineren vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Bergen forhørsrett i morgen.

Advokat Jostein Alvheim var forrige uke i Rotterdam og besøkte sin klient om bord i ulykkesskipet. Zape fastholder at han ikke bevisst stakk av etter at den digre kjemikalietankeren dundret inn i den franske fiskebåten.

Preget

— Min klient sier han så lys fra fiskebåten etter sammenstøtet. Dessuten fulgte han båtens bevegelser på radar og lyttet på radio. Siden det ikke kom noen nødmelding, antok han at det gikk bra.

— Han var altså aldri klar over at fiskerne var rent i senk og at det sto om liv?

— Nei.

— Hvordan har annenstyrmannen taklet situasjonen?

— Du kan jo selv tenke deg. Han har det svært tungt og er sterkt preget av det som har skjedd. Zape har store familieforpliktelser hjemme på Filippinene. Dette tynger ham, forteller advokat Alvheim.

Odfjell-ledelsen har tidligere sagt at de vil være behjelpelig dersom Zape ønsker å få familien til Norge.

— Det kan bli aktuelt, men det har vi ikke drøftet foreløpig, sier Alvheim.

Fair behandling

Administrerende direktør i Odfjell, Bjørn Sjaastad, understreker at annenstyrmannen ikke er dømt og at han har krav på fair behandling.

— Zape er fremdeles ansatt hos oss og vi vil behandle ham deretter, sier Sjaastad. Annenstyrmannen risikerer seks års fengsel. Han er siktet for ikke å ha hjulpet sjøfolk i nød. Fire fiskere mistet livet i kollisjonen.

«Bow Eagle» har ligget til kai i Rotterdam siden den fatale smellen på franskekysten, men er nå satt i ordinært drift igjen.

— Hvordan har mannskapet bearbeidet det som har skjedd?

— De har fått normal oppfølging, og blitt tatt vare på av skipsledelsen.

STYRMANNEN: Ronnie Zape på vei inn til sjøforklaringen i Rotterdam fredag sammen med Toralf Sørnes fra Odfjell.
FOTO: SCANPIX