På 17. mai går bussene søndagsruter på nordre Askøy. Det betyr at den første bussen fra Herdla er i Bergen klokken 15.55.

— Da er jo alt ferdig, sier Bård Kjersem oppgitt. Han og familien venter besøk fra England, og har gledet seg til å vise frem bergensernes feiring av nasjonaldagen. Barna skal dessuten delta i flaggtoget i Bergen.

Uten bil er familien avhengige av bussen for å komme seg fra Herdla, der de bor. Kjersem ble derfor forferdet da han fikk se 17.mai-rutene.

- Full buss i fjor

— Kunne ikke HSD ha kuttet ut de sene rutene 17. mai, og hatt en tidlig rute til Bergen i stedet? I fjor kjørte de lørdagsruter, og da var 09.08-bussen fra Herdla halvfull da vi kom til Ravnanger, og til slutt sto folk som sild i tønne, forteller han.

For familien på seks blir løsningen i år å reise til Bergen kvelden før 17.mai.

— Vi er så heldige at vi har venner og familie å overnatte hos. Det blir tungvint, og vi hadde nok blitt på Herdla om vi ikke hadde hatt besøk. Det er jo veldig kjekt på Herdla 17. mai.

Bruker buss daglig

Kjersem tar buss til jobben på Haukeland sykehus, og tre av barna tar buss til Steinerskolen i Bergen.

Han forteller at det gikk buss hver time, også i helgene, da familien flyttet til Herdla for ni år siden.

— Etter at HSD overtok på Askøy, er rutetilbudet blitt stadig mer redusert, sier han.

Prioriterer hverdager

— Dette gjelder ikke bare Herdla. Store deler av distriktet har reduserte tilbud 17. mai, sier administrerende direktør Bjørn Ove Børnes i HSD. Han forklarer at selskapet har valgt å prioritere hverdagsruter foran ruter på helgedager som 17. mai, fordi det ikke er like mye trafikk på helgedagene. Han er tvilende til om en formiddagsbuss er viktigere enn en ettermiddagsbuss.

— Behovet kommer vel an på hvem man spør. Vi går alltid ut fra fjorårets erfaringer når vi setter opp nye ruter, sier han.

Se mer på TVHordaland

FRUSTRERT: Bård Kjersem er frustrert over bussrutene fra Herdla 17 mai. Første buss går fra Herdla 14.38, og er ikke i Bergen før 15.55.
FOTO: TOR HØVIK