ELISABETH LANGELAND MATRE elisabeth.matre@bt.no

– Se på dette, det er bare en drøm, ivrer Roger Iversen i Damsgård Kulturhistoriske Forening. I en hage i Alvøen har de fire kapitelene og granittblokkene til de vakre søylene ligget siden midten av 1970-tallet.

Bestilling fra Kina avlyst Vi begynner med begynnelsen.

Det omstridte skuret på Bryggen er nå så godt som fredet, og skal restaureres til slik det var på begynnelsen av 1900-tallet. Arbeidet igangsettes om ikke så altfor lenge, ifølge fungerende byantikvar Bente Mathisen.

Bergen kommune trodde de fleste autentiske ledd fra det gamle skuret var tapte skatter, og bestilte derfor nye topper på granittsøylene, samt fire kapiteler. Arkitektfirmaet Wiberg A/S begynte arbeidet med å tegne en kopi av søyletoppene, som skulle bestilles fra Kina, og det var da Damsgård Kulturhistoriske Forening kom inn i bildet.

Formann Roger Iversen mente bestemt han hadde sett kapitelene ett eller annet sted. Og ganske riktig: I en hage i Alvøen lå hver eneste originale granittstein, og ordren fra Kina kunne kanselleres.

Med tungt hjerte Iversen forsikret seg om at steinene var originale og stammet fra Skur 11. Målene passet perfekt.

– Vi fant ut av her var det bare å handle raskt. Jeg forklarte eieren situasjonen, og kjøpte hele sulamitten for en symbolsk sum, forteller Iversen ivrig.

Eierherren i Alvøen hadde sikret seg de svære granittsteinene da de ble fjernet fra skuret og kastet for 25 år siden, og har hatt dem liggende i hagen siden. Nå hadde han blant annet planer om å ha noen av dem i hagemuren, og det var ikke med lett hjerte han solgte dem.

Damsgård Kulturhistoriske Forening vil nå overlevere den staselige granitten til Bergen kommune.

Klar til Cutty Sark? Restene av de fire granittsøylene står fremdeles plassert rundt Skur 11 på Bryggen (har du sett dem?). Nå skal den meteren som ble fjernet på hver søyle, settes på plass igjen. Pluss de sneglehusformede kapitelene.

– Vi håper arbeidet skal være ferdig til Cutty Sark-seilasen i juli, sier Bente Mathisen, og forteller videre at søylene i sin tid ble fjernet som et resultat av nye krav til havnevirksomhet.

Hos Stiftelsen Bryggen er nyheten om den oppsporede granitten mottatt med glede.

Smijernene hos Havnevesenet – Sett fra Bryggens side, ønsker vi dette velkommen. Nå kommer Skur 11 tilbake til fordums verdighet, til glede for alle, sier en fornøyd Lasse Bjørkhaug ved Stiftelsen Bryggen.

Han forteller videre at smijernene som prydet toppen av bygget, er funnet i et av Havnevesenets skur. Og at nye veggplater er på vei helt fra Australia.

Da ser det ut til at Skur 11-saken er vel i havn. Det skal bli spennende å se hva turister og byens befolkning kan beskue ved havet til sommeren.

HER VAR DE: Fire kapiteler og en mengde granittblokker til søylene har ligget i en hage på Alvøen uten å si et pip. De har nok hatt det godt, men Roger Iversen fra Damsgård Kulturhistoriske Forening gleder seg til å overlevere de staselige steinene til Bergen. FOTO: TOR HØVIK