STORFANGST: Her er kveiten Torstein Halstensen kom hjem med.
Odd Nerbø

Søndag ettermiddag kom Torstein Halstensen, Morten Laupsa-Borge og Tone Kari Nilsen til land i Skjoldabukten i Nordåsvannet.Der fikk de hengt opp og veid kveiten de lørdag anslo til å være rundt 200 kilo.

— 173 kilo veier den. Jeg tror ikke det har blitt fanget kveite på denne størrelsen i akkurat dette havområdet på 20 år, sier Halstensen.

Forventningene var ikke i de aller største før de la ut med sjarken «Fanagutt» fra Nordåsvannet onsdag.

Søndag ettermiddag kom de inn til land og kunne stolt vise frem monsteret.

— Morten håpet på litt pale og kanskje en torsk, så skjer dette, sier Halstensen.

Ivrig kveitemerker

Han har jaktet kveite siden 1991, og er en ivrig kveitemerker for Havforskingsinstituttet. Han har bestandig drømt om å få en storfisk på kroken.

— Vanligvis fanger jeg kveite i «normal» størrelse, merker dem og slipper dem ut igjen, sier han.Håpet var å også slippe denne ut igjen i live med GPS, for å kunne følge med på hvordan kveitene beveger seg.

Han tror selv han har merket 500 kveiter siden 1991. Vanligvis er det kveiter på mellom 30 og 70 kilo Havforskningsinstituttet ønsker.

Måtte avlive kveiten

Lørdag kveld fortalte Halstensen at han trodde kveiten var for skadet til å overleve. Planen var å ta den med til land for å satellittmerke den og slippe den ut igjen.

Da mannskapet på tre skulle få den 173 kilo tunge kveiten over i en stor tank gikk det skeis.

Først brukte de tre timer på få henne om bord ved hjelp av en spesialsydd sekk. Da kveiten skulle over i tanken ble hun tung for mannskapet på tre.

— Vi klarte ikke å få den over i tanken. Da vi ikke klarte å få henne tilbake i havet heller, var vi sjakk matt og måtte bare ta livet hennes, sier Halstensen.

- Den skal spises

Havforskningsinstituttet skal forske på kveiten, blant annet for å se hvor høye verdier av tungmetaller den har.

— Vi vet jo at det er enormt med tungmetaller i store kveiter. Nå får vi sjansen til å se hvor mye tungmetaller det er i en kveite av denne størrelsen, sier Halstensen.

Han forteller at EU har doblet godkjenningsnivået for innhold av tungmetaller for tre fisker, deriblant kveite. Det vil si at disse fisketypene vil bli godkjent som spiselig selv om de har et høyere innhold av tungmetaller enn det man godtar for annen fisk.

— Det er fordi man vet at det er mye kvikksølv i kveite, det setter seg i fettet. Vi er veldig i mot dette, sier Halstensen.

Halstensen har likevel planer om å smake på monsterkveiten.

— Jeg tåler denne ene fisken med så høyt innhold av tungmetaller, sier han.