SILJE VESTVIK

— Ops! Stempelblekket glir litt utover, og motivet lander litt på siden av midtpunktet på det hvitblanke papirkvadratet som er hovedfokus på altmuligkortet i produksjon.

— Ja, ja, det e no håndlaget, smiler den uheldige og er like blid.

For på kortlagingskurs er det hva man får til med sine egne hender som gjelder. Pyntepapir, kartong og små stempelbilder av mange slag foldes, limes sammen og plasseres pent i forhold til hverandre. Sølvfarget embossingpulver smeltes magisk til tredimensjonale bokstaver, og plutselig har kursdeltakerne produsert et «Velkommen til verden»-kort, mye finere enn dem man finner i butikken.

— Det er mye lettere enn det folk tror, sier kursleder Christina Lerø, som holder kurs i butikker og hos privatpersoner.

— De ferdige kortene ser mye mer kompliserte ut enn de egentlig er.

Må gjøre mer enn hodeting

Kursdeltakerne, syv damer og én mann, får det til, de også. De limer, tusjer, stempler og lager hull og mønstre der det måtte passe.

— Se, så fint det blir, lyder det fornøyd med jevne mellomrom.

Gerda Høvik og datteren Kristina Høvik Mathiesen (14) synes det er kjekt å finne på noe sammen. Og siden begge liker å arbeide med hendene sine og lage ting, var kortlagingskurs ideelt for en mamma og en tenåringsdatter.

Flere av kursdeltakerne jobber i skolen og er ute etter inspirasjon til formingsprosjekter for elevene sine, mens andre har kortlaging som hobby og ønsker å lære seg nye teknikker.

— Jeg har drevet med all slags rare ting i mange år, sier Jorun Wormnes, som lenge har kjøpt inn hobbyartikler i utlandet. Nå er hun glad for at de norske butikkene har utvidet sitt utvalg.

— Jeg må bare holde på med noe sånt for å ha litt forming i livet. Jeg kan ikke bare gjøre hodeting, smiler hun.

To blir ikke like

Kursleder Christina lager sine egne kort også på fritiden, og tror folk har fått mer tid til å dyrke hobbyene sine de siste årene.

— Flere ønsker å bli mer kreative. Og hjemmelagete ting er både kjekt å gi og kjekt å få. Det er fint å legge litt ekstra ned i ting, sier korteksperten.

— Det morsomste er at to kort ikke blir like. Jeg ble så inspirert at jeg tror jeg må hjem og fortsette. Kanskje jeg skal holde på hele natten, ler Jorun fornøyd, med tre nylagete kort i hånden.