• Det ser helt forferdelig ut her. Jeg vet ikke når jeg kan komme inn i huset igjen, sier Aud Hjelle på Lote i Nordfjord.

Hjelle bor mellom E39 og sjøen. Fredag kveld hørte hun at det dundret voldsomt fra elven som renner i nærheten av huset hun bor i.

— Det var som torden. Jeg gikk ut rundt midnatt for å se hvordan det sto til. Jeg gikk opp for å se på veisperringene på E39, forteller Hjelle.

- Ser forferdelig ut

Men da hun kom ned igjen til huset sitt, var det ikke mulig å komme inn.

— Da hadde elven tatt to helt nye løp, og vannet fosset gjennom hagen min på den ene siden og grov seg under huset på den andre siden. Jeg må bo hos datteren min og vet ikke når jeg kommer meg inn i huset igjen. Det ser helt forferdelig ut her nå. Vi er litt sjokkskadet, sier Aud Hjelle.

FLOM: Bodvar Årskog bor i nærheten. Han arbeidet hele natt til lørdag med å sikre sin egen eiendom mot vannmassene.
PER SVEIN REED

Stein, grus og jord

Bodvar Årskog bor i nærheten. Han arbeidet hele natt til lørdag med å sikre sin egen eiendom mot vannmassene. Han forteller at elven som nå har tatt nytt løp ble rensket opp for halvannet år siden.

— Hele elveløpet ble rensket opp etter flommen for halvannet år siden. Og vi regnet med at det skulle være trygt nå. Men i løpet av natt til lørdag har elven dratt med seg voldsomme mengder med stein, grus og jord, forteller han.

Mer regn kommer

— Hele elveleiet er fylt opp, det er omtrent haug på det. Så har altså elven tatt nye løp. I hvert fall to hus trues nå av vannmassene, forteller Årskog.

En entreprenør arbeider nå med å renske det opprinnelige elveløpet igjen. Det er meldt mye nedbør natt til søndag, og på Lote håper de å få elven inn i sitt rette leie før de nye regnskyllene kommer.

HUS TRUET: Elven på Lote fant nye løp og vannmassene truer flere hus mellom E39 og sjøen.
PER SVEIN REED