Tiltalen mot den nå 22 år gamle mannen ble tatt ut i mars i fjor.

Tiltalen går ut på at han angrep en 15 år gammel gutt på en tursti opp mot Hellen festning i Bergen, lørdag den 31. august i 2013. Der skal 15-åringen ha blitt forsøkt voldtatt.

Noen dager før skal han ha fulgt etter en mannlig student fra Ikea til Nattlandsveien, lagt ham i bakken og deretter tatt tak i skrittet hans.

I dag startet rettssaken mot 22-åringen i Bergen tingrett.

22-åringen erkjente da straffskyld både for voldtektsforsøk og seksuell handling.

Han ringte flere ganger til politiet, de rykket fortsatt ikke ut

Eirik Stolt-Nielsen, aktor

— Ja og ja, svarte 22-åringen, som ikke tidligere har erkjent anklagepunktene.

Mannen er opprinnelig fra Sørlandet, men han står oppført med adresse i Bergen.

I avhør har han forklart at han ikke husker noe fra hendelsene, men at det kanskje «kunne ligger noe der», som aktor uttrykte det.

- Tilregnelig

I oktober i fjor, etter omfattende utredninger av den tiltaltes psyke, ble det konkludert med at tiltalte er tilregnelig. Statsadvokaten varslet da at han vil kreve seks års forvaring med en minstetid på fem år.

Det tok ni dager før 22-åringen ble pågrepet, basert på blant annet vitneforklaringer om 22-åringens bevegelser.

RETTEN: 22-åringen er tiltalt for voldtektsforsøk og seksuell handling. Rettssaken mot ham startet mandag. Helt til venstre bistandsadvokat Einar Råen. Eirik Stolt-Nielsen ved hans side. Bakerst sitter retten, og foran den de sakkyndige. Helt til høyre forsvarer Harald Johannessen.
LEIF GULLSTEIN

Han ble arrestert hos et familiemedlem som bor utenfor Bergen.I etterkant av arrestasjonen ble det blant annet reist spørsmål ved om 22-åringen kunne være lettere psykisk utviklingshemmet.

Dette ble motvist i en sakkyndigrapport som ble ferdigstilt i fjor høst.

Villa ta ham

I sitt innledningsforedrag sa aktor, førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, at politiet ikke rykket ut på guttens 112-anrop noen minutter etter hendelsen.

— Politiet oppfattet ikke hva han prøvde å få frem. Han ringte flere ganger til politiet. De rykket fortsatt ikke ut, selv om han prøvde å formidle at han var utsatt for et overgrep, sa Stolt-Nielsen.

— Dagen etter møtte han med mor på politistasjonen for å anmelde. Da gikk det opp for politiet hva som hadde utspilt seg, sa aktor videre.

- Kom en psykopat og angrep meg

Opptakene av 15-åringens telefonsamtaler til 112, politiets nødtelefon, ble avspilt i retten mandag.

Jeg tenkte det kunne være et ran eller noe sånt

Overfalt gutt (17)

På dem høres 15-åringen som blant annet bruker begrep som angrep, at en mann hadde hoppet på ham og at mannen hadde tatt buksen av seg.

I samtale nummer to til politiet sier 15-åringen blant annet:

— Det kom en psykopat og angrep meg og tok av seg buksen. Kommer dere eller ikke?

I retten i dag sa gutten at han kan skjønne at politiet ikke kom - så hissig som han var og slik han fremsto i samtalene.

Guttens bistandsadvokat, Einar Råen, er mindre diplomatisk:

— Jeg synes selv måten han ble mottatt på fremstår som meget spesielt. Jeg vet at det, og at ingenting skjedde, gikk sterkt inn på min klient, sier Råen.

Kommer dere eller ikke?

Overfalt 15-åring i telefon til 112

Aktor Stolt-Nielsen vil ikke kommentere hva han synes om politiets håndtering av 112-samtalene.

— De skjønte ikke hva de mottok på telefon, det er ganske tydelig. Politiet gjorde en hederlig og god jobb med å finne tiltalte da de først skjønte det, sa Stolt-Nielsen til BT i en pause.

- Slengte meg ned

Den fornærmede gutten fra Helleveien, som i dag er blitt 17 år, fortalte i dag om hendelsen for snart halvannet år siden.

Han beskrev at han «kvapp» da mannen tok tak i ham bakfra. Før det hadde han sett samme mannen på stien, både foran seg og bak seg, uten å ha tenkt noe spesielt over det.

— Han tok tak i jakken min og slengte meg ned i gresset ved siden av veien. Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde og prøvde ikke å gjøre noe med en gang. Jeg tenkte det kunne være et ran eller noe sånt, sa han.

— Han lå helt rolig oppå meg. Han tok meg på låret. Først da jeg ville bevege meg, merket jeg at han prøvde å holde meg fast, at han holdt meg nede med tyngden. Da ropte jeg høyt for å få hjelp, og så slo jeg ham med knyttet hånd i ansiktet. Han sprang vekk med bar rumpe, buksen var trukket ned og han prøvde å ta den opp.

- Skjelven i hele kroppen

Gutten fortalte at han å prøvde å løpe etter mannen som hadde overfalt ham, men at han ikke klarte det fordi han var skjelven i hele kroppen.

Han fortalte også at han ringte politiet etter kanskje to minutter og at han var «veldig hissig» i den samtalen.

Etter en stund gikk han hjem og ringte kompisen han hadde vært hos. Planen var at han skulle gå én vei, mens fornærmede skulle se etter overfallsmannen fra den andre siden.

— Det var jo ikke hjelp å få hos politiet, så jeg ville ta ham, fortalte gutten i dag.

Videre sa han:

— Det er masse unger som leker i nærheten der. Hvis det løper en fyr rundt og hopper på folk der, er det ikke bra. Jeg var redd han skulle voldta barn i området.

Han fortalte at han var blitt mer på vakt og reddere etter hendelsen.

Dømt for voldtekt av 9-åring

22-åringen er tidligere dømt for å ha voldtatt en ni år gammel gutt i Kristiansand, i januar 2010. Gutten var på vei til skolen da han ble overfalt og voldtatt bak en trafokiosk i Vågsbygd.

— Vi mener det er stor fare for gjentakelse og ønsker en evaluering på slutten av fovaringsperioden, sa førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen da han i høst gikk ut med at påtalemakten vil kreve forvaring i saken.

TURSTI: I dette friluftsområdet ved Helleveien skal 15-åringen ha blitt overfalt og forsøkt voldtatt i august 2013. 22-åringen ble pågrepet ni dager senere. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE
FORSVARER: Harald Johannessen.
LEIF GULLSTEIN