— Det er fantastisk å stå her som et fritt menneske i dag. Det er helt annerledes enn for ett år siden, sier Baral.

I august i år skrev BT om 28 år gamle Baral, som ble utvist fra Norge etter å ha bodd i Bergen siden 2002. Han tilfredstiller alle kravene til Maria Amelie-regelen som skal gi faglærte personer opphold i Norge, selv om de har fått avslag på asylsøknaden sin. Likevel fikk Baral utvisningsvedtak i posten, da han dro tilbake til Nepal for å søke om arbeidstillatelse i Norge i fjor. Etter at BT omtalte saken, ga Utlendingsdirektoratet (UDI) Baral tillatelse til å jobbe og bo i Norge.

- En stor dag

Tillatelsen kom i november. I dag landet Baral på Flesland.

Til stede var hele hans norske familie og vennekrets, ledet an av mor og far Berta og Olav Wergeland. De møtte Baral da han først kom til Norge, og tok ham til seg som deres sønn. Det ble et rørende gjensyn.

— Dette er en alle tiders julegave. Vi har forberedt oss i lange tider, og har ryddet klart et rom i huset som han skal få bo i julen, sier Berta Wergeland.

Til stede på flyplassen var også Leif Gunnar Madsen, konsernsjef i Fjell Technology Group, der Baral skal begynne i jobb like over nyttår.

Det er jobbtilbudet hos Fjell Technology Group som er grunnen til at Baral har kunnet søke om arbeidtillatelse. Selskapet har sammen med Baral, ventet i ett år på at han skulle komme tilbake.

— Dette er en stor dag. Størst for Ridaya, selvsagt, men også stor for oss. Vi skal ta godt imot ham, og pulten står klar. Det har den gjort i et år, sier Madsen.

Gledelig gjensyn

Hovedpersonen selv ble overveldet av alle de fremmøtte på Flesland, og gledet seg over gjensynet med Bergen.

— Jeg hadde ikke trodd at så mange skulle være her når jeg kom. Det er veldig hyggelig å komme tilbake. Jeg har sittet på flyet og sett ned på Bergen, og det er så fint, sier Baral.

Han har feiret hver jul de siste ti årene i Bergen, men var litt redd for å gå glipp av det i år. Sånn gikk det heldigvis ikke.

Vil se fremover

Baral har fått en såkalt arbeids/oppholdstillatelse fra UDI, også kalt en midlertidig tillatelse. Det betyr at han må søke om fornyelse når denne går ut, men den danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse, som Baral kan få etter tre år.

— Nå gleder jeg meg til å tjene mine egne penger og gjøre noe nyttig for samfunnet. Og endelig kan jeg begynne å planlegge fremtiden min, sier Baral.

At han har måttet vente ett år i Nepal, vil han ikke snakke om i dag.

— Det tilhører fortiden. Nå vil jeg se fremover, sier Baral.

KJEMPEGLAD: Det var mange som var fornøyde med å ha Ridaya Baral tilbake i Bergen. - Skriv at jeg er kjempeglad for at han er tilbake, sier Signe Wergeland (6), Barals niese.
Ørjan Deisz