Fredag kveld er det rolig på venterommet til de ansatte på ambulansen Bergen 411. På TV 2-nyhetene flimrer fortsatt bilder fra Hatlestad terrasse, to døgn etter rasulykken.

— Folk har vært veldig takknemlige, men vi får jo betalt for å gjøre jobben vår, sier ambulanseinspektør Pål Christian Nesfossen.

Han var på vakt ulykkesnatten.

Klokken var 2. Ambulansen hadde akkurat levert en pasient på Haukeland, og var på vei mot sentrum, da det kom en diffus melding på radioen.

— Vi fikk høre at det hadde gått et ras ved Hatlestad. Etter hvert som vi nærmet oss ulykkesstedet fikk vi nye meldinger om at ulykken kunne være større enn først fryktet, forteller han.

Brannvesenet var allerede på plass ved Hatlestad terrasse, Bergen 411 var første ambulanse på stedet. Nesfossen ble møtt av pårørende som fortalte at slektninger lå begravet i jordmassene.

Største siden Rocknes

— Da vi kom frem skjønte vi at ulykken var mye større enn vi først hadde trodd. Det gikk opp for oss at det kunne ligge folk begravet i fire hus, forteller Nesfossen.

Dermed ble 12 ambulanser kalt til Hatlestad terrasse. Totalt var 18 ambulanser i drift denne natten.

— Dette var den største utrykningen siden Rocknes, forteller Nesfossen.

Han var operativ leder for ambulansetjenesten på stedet. Han samordnet innsatsen, og holdt kontakt med Haukeland sykehus. Der ble det slått full katastrofealarm.

Regnet strømmet ned, alt var vått.

— Vi var søkkvåte da vi kom ut av bilen. Radioen varte i ti minutter, og i løpet av et kvarter var de vanntette telefonene ute av drift, forteller han.

Ambulansepersonell samarbeidet med politi og brannvesen.

— Inne i rasområdet ledet Tore Veetaas fra Bergen Brannvesen arbeidet til ambulansepersonellet. De gjorde en fantastisk jobb. Både politifolk, brannfolk og ambulansepersonell krøp inn i hus fylt av jord, og gravde med egne hender ut mennesker fra jordmassene, forteller Nesfossen.

En jobb som først synker inn i ettertid.

Tøff jobb

— Hvis man tar innover seg det som skjer, gjør man en dårligere jobb. Det er viktig å være kald og rolig i øyeblikket, så får man heller ta støyten etterpå, sier Nesfossen.

Det varmer å høre at beboerne i Hatlestad terrasse roser innsatsen til ambulansepersonellet.

— Det er klart at dette er en tøff jobb, men det går ikke lang tid mellom hver gang vi får solskinnshistorier om at vi har vært med å redde liv, forteller Nesfossen.

Først klokken syv om morgenen kunne han forlate rasstedet.