Lørdag 20. november i 2004 fikk en nigeriansk piratsjåfør (30) et kjøreoppdrag fra Nøstet i Bergen.

Tre menn satte seg inn i bilen og ga beskjed om at de ville kjøres til Sotra. Da de kom til Sartor senter startet marerittet for nigerianeren.

DNA-treff på nynazist

Han skal ha blitt angrepet av de tre passasjerene og deretter blitt kastet ut av bilen, før de forsvant med Toyotaen hans.

Da politiet i dagene etter ranet fikk melding fra en person som hadde sett mistenkelige hjulspor som gikk rett ut i sjøen fra en knaus, fikk politiet mistanke om at bilen kunne vært droppet der.

Politiet fant senere nigerianerens bil på sjøbunnen nedenfor skrenten der bilsporene stoppet.

Politiet fant også blodspor i snøen, som ble sendt til Kripos og sjekket i DNA-registeret. Her fikk politiet full klaff på en 26 år gammel mann som tidligere er dømt for rasistisk motivert vold. På slutten av 90-tallet var 26-åringen en aktiv person i nynazist-miljøet i bergensområdet.

Ingen andre beviser

Politiet hadde lenge problemer med å få tak i 26-åringen. Han har under hele prosessen nektet å forklare seg om ranet for politiet.

Da BT omtalte saken i vinter, sa 26-åringen til Bergens Tidende at han var på stedet der bilen ble dumpet, men nektet for at han hadde noe med ranet eller volden mot den nigerianske bilføreren.

Han sa også at han ikke hadde noe helst med det nynazistiske miljøet å gjøre.

— Jeg har tatt et oppgjør med fortiden, forklarte han.

Nå har 26-åringen fått saken sin henlagt av statsadvokaten. Politijurist Elisabeth Soglo, som har vært saksbehandler på saken, sier DNA-funnet ikke var nok som eneste bevis i saken.

— Hadde vi funnet DNA-spor inne i bilen hadde det vært annerledes, sier Soglo.

Politiet hadde ingen andre beviser i saken. De klarte heller ikke å få den 30 år gamle nigerianeren til å gjenkjenne den 26 år gamle siktede på bildekonfrontasjoner.

DNA ikke nok

Svein Erik Krogvold, politiinspektør i Hordaland politidistrikt sier at DNA-spor ikke i seg selv trenger å være nok som eneste bevis i retten.

— Et DNA-treff er et godt teknisk bevis som kan fastslå at en person har vært på stedet. Et DNA-spor er likevel bare en del av bevisvurderingen, sier Krogvold.

Hordaland politidistrikt har i dag rundt 1000 identiteter i DNA-registeret til Kripos.

Hordaland topper statistikken over de mest aktive leverandørene av profiler.

— DNA-registeret blir ikke bedre enn hva som blir lagt inn i det. Jo flere profiler, jo bedre, sier Krogvold.