Det er en varm vår og mye planteplankton som er årsaken til de enorme mengdene glass— og brennmaneter langs Vestlandet.

— Fra Stavanger og helt opp til Møre får vi inn meldinger om til dels kolossale mengder med maneter, sier marinbiolog Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet.

Beklageligvis ser det ikke ut til at de forsvinner med det første heller.

— Vi er ikke sikker på hva som skjer i år. Enten blir manetene her, eller så blir de fraktet med kyststrømmen nordover. Uansett dør de ikke før til høsten eller vinteren, slår marinbiologen fast.

— En tidlig vår i vannet kan ha startet manet-produksjonen litt tidligere enn vanlig. Nå er det mye småmaneter i vannet, men de vokser raskt, sier marinbiolog Fosså.

I arktiske strøk kan en brennmanet bli opptil 2 meter i diameter, men Fosså avviser at manetene langs kysten kan få slike dimensjoner.

I det siste har Fosså mottatt rapporter om uvanlig store mengder maneter.

— Vi har ikke drevet forskning på manetbestanden selv, men ifølge telefonstrømmen er det spesielt ille i år, sier Fosså

Maneter i badevannet fikk ikke ødelegge Steinerskolens utflukt til Grønneviken i går. Lærer Trond Grung fisket brennmanetene opp før han kastet jublende elever ut i sjøvannet.

— Det er noen elever som har brent seg, men ikke alvorlig, forteller støttelærer Elin Gullaksen.

Hun synes det tross alt ikke er så galt i Grønneviken.

— Jeg var i Lysefjorden for noen dager siden, og det var helt vanvittig. Det var så vidt vi kom oss ut i vannet for alle manetene. Jeg bor i området, men har aldri sett noe lignende, sier Gullaksen.